Türkmenistan'da Selçuklu Tuğlasından, Kaka ilçesinde 3 Nolu "Korpe" Anaokulunda öğretmenlik yapan Gülcahan Ovezova adlı öğretmenin Türkmenistan gazetesinde yayınlanan bir makalesinde söz edildi.
atavatan-turkmenistan.com'da yer alan habere göre Ovezova makalesine, "Gezimizde bizi etkileyen bulutlardan biri yüzüne çizgiler çizilmiş düzgün bir kare tuğlaydı." diye başlıyor.
Ovezova'nın anlattığına göre ilçe merkezinin 7 kilometre kuzeybatısındaki Orta Çağ'dan kalma Abiverd-Peşdağ Anıtı'nda yapılan araştırmalar sırasında bulunan tuğlalar, aslında eski bir masa oyunu tahtası görevi görüyordu. Uzmanlar, 22x22x4 tuğla boyutlarının varlığının, yapıldığı dönemi belirlemeyi sağladığını söylüyor. Mevcut bilimsel verilere göre, bu büyüklükteki tuğlalar, XI-XII. Yüzyıllarda Türkmen topraklarında ekonomik ve politik olarak gelişen Türkmen Selçuklu devleti döneminin bir ürünü olarak nitelendirilmektedir. Bu tür tuğlalar inceliği ve hafifliği nedeniyle o dönemde yaygın olarak üretiliyordu.
Bilindiği üzere bu döneme ait yapıların bazı nüshaları Türkmen Selçuklu devletinin başkenti olan eski Merv'de korunmuştur.
Sultan Sencer'in türbesinin büyüklüğü, Soltangala'daki saray kalıntıları ve diğer yapıların yapımında kullanılan tuğlaların birebir aynı olması, Abiverd'in de devletin en ünlü şehirlerinden biri olduğuna tanıklık ediyor.
Buluntudaki yatay ve kesit çizgilerinin dama oyununun sırasına ve kurallarına uygun olması ve bugün oynanan taslak oyununun kurallarından uzak olmaması çok ilginçtir. Bu, eski zamanlarda bile zanaatkarların bayramlarda satranç, taslak ve diğer oyunlar oynadığı ve karşılıklı bilgelik testleri ve yarışmalar yaptığı anlamına gelir.
Siyasetcafe.com