Türkiye’nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı ‘SİDA’ ULAQ,

Adem DİŞÇİ

Merhaba sevgili Siyaset Cafe okurları, sizlere bu yazımda yeni teknolojimiz olan
İnsansız Deniz Aracı SİDA ULAQ tan bahsetmek istiyorum. Ülkemiz son zamanlarda
İnsansız Hava Araçları SİHA ve İHA’ları ile gündeme gelirken yeni bir adım daha attı.
‘’Silahlı İnsansız Deniz Aracı’’… Özellikle Azerbaycan’da ve birçok operasyonda kullanılan İHA ve SİHA’larımız Dünya Basınında geniş yer bulurken şimdi de denizler için büyük bir teknoloji ile donatılmış deniz araçlarımız geliyor…

Türkiye’nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı, ULAQ, ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma iş birliği ile mavi sulara iniyor.


Nedir bu SİDA ULAQ?
Savunma sanayinde milli sermaye ile faaliyet gösteren Antalya merkezli ARES Tersanesi ve Ankara merkezli Meteksan Savunma, birkaç yıldır devam etmekte olan araştırma geliştirme faaliyetleri neticesinde İnsansız Deniz Araçları (İDA) alanında; ülkemizin ilk insansız muharip deniz aracı çözümünü hayata geçirdi. Prototip üretimi Aralık ayında tamamlanacak olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), “ULAQ” serisinin ilk platformu olacak.
400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden üretilen SİDA; Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya uçak gemisi, fırkateyn gibi yüzer platformlardan kullanılabilecek.


Tasarım çalışmaları Ağustos ayında sona eren ve yapısal üretimi tamamlanan prototip botun donatım faaliyetleri sonrasında Aralık 2020 ayında denize indirilmesi planlanıyor.

İlk SİDA’nın, milli füze sistemleri üreticisi Roketsan tarafından sağlanan 4 adet Cirit ve 2 adet L-UMTAS füze sistemleri ile 2021 yılı ilk çeyreğinde atış testleri yapılacak.


SİDA; farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra, elektronik harp, jamming yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri ile donatılabilecek. Bununla birlikte, kendisi ile eş veya farklı yapıya sahip diğer SİDA’larla operasyon yapma, İHA, SİHA, TİHA’lar ve insanlı hava araçları ile müşterek harekat kabiliyetlerine sahip olabilecek. Diğer yandan
SİDA sadece uzaktan kontrol edilen bir insansız deniz aracı olmanın haricinde, yapay zeka ve otonom davranış özellikleri ile üstün ve çağın ilerisinde yeteneklerle donatılacak.


İnsansız deniz araçları alanında ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından başlatılan projenin ilk fazı olan ve üretim hattındaki prototip SİDA’nın ardından istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım/tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının da üretime hazır olacağı belirtildi.


Ülkemizin böylesine önemli teknolojik adımlar atması gelecekte büyük faydalar sağlayacaktır.

Saygılarımla….

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.