Azeri gazeteci Zeynalov’un hükümeti eleştiren Tweet’leri dolayısıyla sınır dışı edilmesine tepki gösteren Türkiye’deki yabancı basın mensupları, medya üzerinde ciddi baskı olduğunu söyledi. Ancak gazeteciler aynı akıbete uğramaktan endişe ettikleri için isimlerinin yazılmamasını istedi.
Today’s Zaman muhabiri Mahir Zeynalov’un, attığı tweet sebebiyle sınır dışı edilmesi, Türkiye’deki yabancı gazetecileri de tedirgin etti. Zaman’ın görüştüğü yabancı basın mensupları, Türkiye’de hükümet baskısının en fazla medyada hissedildiğini söyledi. Batılı bir yayın kuruluşunun Türkiye temsilcisi, “Zeynalov’a yapılan, düşünce özgürlüğüne aykırı. Ancak 3 çocuğum var, ismimi yazmayın yoksa sıkıntı verirler.” dedi. Diğer bir Batılı gazeteci, “Düşüncelerini ifade ettiği için gazetecilerin sınır dışı edildiği ülkede basın özgürlüğünden bahsedilemez.” ifadesini kullandı.
Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov'un, paylaştığı tweetler sebebiyle sınır dışı edilmesi, Türkiye'de çalışan yabancı gazetecileri de tedirgin etti. Azeri gazetecinin sınır dışı edilmesiyle ilgili Zaman'ın, görüşlerine başvurduğu yabancı gazeteciler, aynı akıbete uğramaktan ve işlerini kaybetmekten endişe duydukları için isimlerinin yazılmaması kaydıyla yorumda bulundu. Zaman'ın ulaştığı Amerikalı, Fransız, Alman, Avusturyalı ve Hollandalı basın mensupları, Azeri meslektaşlarına yapılanı eleştirirken, Türkiye'de hükümet baskısının en fazla medya üzerinde hissedildiğini kaydetti. Batılı bir yayın kuruluşunun Türkiye temsilcisi, endişelerini, “(Zeynalov'a) Yapılanı doğru bulmuyorum. Düşünce özgürlüğüne aykırı bir olay. Ancak bakmam gereken 3 çocuğum var, onları düşünmek zorundayım. Bu konuda konuşursam bana sıkıntı verirler.” sözleriyle dile getirdi.
Türkiye'de basının her zaman belli güç odakları tarafından yönlendirilmeye ve bastırılmaya çalışıldığını, medyanın hiçbir zaman tam anlamıyla özgür olmadığını dile getiren Amerikalı bir gazeteci ise, sınır dışı kararıyla ilgili, “Ben buna karşıyım çünkü bu korkunç bir şey. Gazeteciler yazdıklarından dolayı kontrol altına alınmamalı ya da sınır dışı edilmemeli. Bu bir sansürdür.” değerlendirmesini yaptı. Hükümete, ‘basın özgürlüğüne saygı gösterme ve elini gazetecilerin üzerinden çekme çağrısı yapan gazeteci, “Düşünceler hapsedilemez. Engellenmesi suçtur.” dedi. Bir diğer Batılı basın mensubu da yaşanan olay için “Gazetecilerin, düşüncelerini ifade ettiği için sınır dışı edilen bir ülkede basın özgürlüğünden bahsedilemez.” ifadelerini kullandı. Zeynalov için üzüntülerini dile getiren Fransız bir gazeteci de, “Kendi ülkemin basın özgürlüğü noktasında en özgür ülke olduğunu söyleyemem, bizim de sorunlarımız var. Ancak Türkiye'de siyasi nedenlerle basın korkutuluyor. Today's Zaman ailesi adına çok üzgünüm.” dedi. Sınır dışı etme olayını yakından izledikleri ve kendi ülkelerine aktardıklarını belirten gazeteci gelişmeyi, “Bu, bir medya grubunun direkt hedefe konmasıdır.” diye yorumladı. Bir diğer Fransız muhabir de, “Bu çok üzüntü verici bir şey. Hiçbir gazeteci attığı tweetten dolayı sınır dışı edilmemeli. Gazetecilerin düşüncelerini ifade ettiği için sınır dışı edilen bir ülkede basın özgürlüğünden bahsedilemez.” dedi.
Kanalı, tweet’i dolayısıyla tehdit alınca istifa etti
Today’s Zaman muhabiri Mahir Zeynalov’un attığı tweet’ler üzerine sınır dışı edilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, Almanya’da Avrupa’daki Türklere yönelik yayın yapan bir kanalın haber müdürü de paylaştığı tweet’ler sebebiyle yapılan baskılar sonucu istifa etti. Kanal Avrupa’nın haber müdürü ve aynı kanalda yayınlanan ‘Ateş Çemberi’ adlı programın sunucusu Remzi Meziroğlu, 17 Aralık operasyonunun ardından Başbakan Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ne yönelik hakaretlere, ‘yolsuzlukların unutturulması için antidemokratik yollara başvurulması’ karşısında tepki gösterdiği için baskılara maruz kaldığını söyledi. Meziroğlu, Türksat uydusu üzerinden yayın yapan Kanal Avrupa’nın hükümetin danışmanları tarafından tehdit edilmesi üzerine televizyonun zarar görmemesi için istifa ettiğini açıkladı.
BERLİN ZAMAN