Türk halk müziği duayeni Abdurrahman Yağdıran hayatını kaybetti! Abdurrahman Yağdıran kimdir?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çok sevdiği sanatçılardan Abdurrahman Yağdıran 88 yaşında hayatını kaybetti.

Türk halk müziğine eşsiz eserler kazandıran 'Adana Yollarında', 'Canım Gülüm Postacı' gibi unutulmaz eserlerin bestecisi, Adanalı Abdurrahman Yağdıran hayatını kaybetti. 

Devlet Bahçeli'nin en sevdiği sanatçılardan olan Abdurrahman Yağdıran'ın cenazesi memleketi Adana’da toprağa verilecek.

 

SIK SIK BİR ARAYA GELİRLERDİ

 

MHP lideri Devlet Bahçeli, Abdurrahman Yağdıran sık sık bir araya gelirdi.  Bahçeli’ye her zaman müteşekkir olduğunu belirten Abdurrahman Yağdıran bir röportajında şunları söylemişti:

 

"85 yaşında Devlet Bahçeli Bey'in bizi hatırlaması ve Ankara'ya davet etmesi ile adeta yeniden 1960'lı yıllara döndüm. Büyükşehir Belediyesi’nin eski Kültür Müdürü Yusuf Delikoca beni aldı Sayın Bahçeli’ye götürdü. Devlet Bey bizi unutmamıştı. Adanalı Cahit Seyhanlı ile beraber,  çok güzel bir gün yaşadık. "Beni böyle taşlayanlar" türkümü ilk defa onun yanında MHP Genel Merkezinde okudum. Çok beğendi. Klip yapılması için talimat verdi. O günden sonra büyük bir coşku ile Adana'da 60. Sanat Yılımı kutladık. Kitabım yayınlandı. Sanatçı Mahmut Tülek tarafından 85 yaşında "Beni böyle taşlayanlar" türküme klip çekildi. Çok teşekkür ediyorum Devlet Bahçeli Bey'e ve arkadaşlarımıza, bize değer verdiler. Çok mutlu oldum. Vefa gösterdiler."

 

ABDURRAHMAN YAĞDIRAN KİMDİR?


1934 yılında Adana’nın İstiklal Mahallesi’nde doğdu. Babası İbrahim Bey, annesi Suphiye Hanım’dır. 

1950 yılında ilk bestesi olan “Ateşli Aşkımın Sonu Gelmeyecek mi” isimli şarkıyı Adana’da pamuk tarlasında besteledi. 1952 yılının Haziran ayında sözleri Mustafa Malkoç’a ait olan “Hiç Kimseyi Sevmedim” isimli saba şarkıyı besteledi. Hiç müzik aleti çalmadan bu besteleri yaptı. 

1955-57 yıllarında İstanbul Selimiye Kışlası’nda askerliğini yaptığı dönemde okuma-yazmayı öğrendi, askerlikten döndükten sonra ilkokul diplomasını aldı ve PTT idaresine “postacı” olarak girdi.

1962 yılında Adana PTT İdaresi’nde postacılık yaparken, müzik çalışmalarını birlikte yürüttü ve kendi bestesi olan ”Postacı, postacı canım gülüm postacı” şarkısını yaptı. 

1963 yılında Adana Radyosu’nda çalıştı. Kazım Sanrı, Müslüm Gürses ve İzzet Altınmeşe gibi sanatçılarla çalıştı. 1982 yılında PTT’den emekli oldu, bestelerine devam etti. Türkülerinde ve bestelerinde Çukurova’yı ve Adana’yı yaşattı. 

1985 yılında Adana Büyük Şehir Belediyesi Konservatuarı’na girdi. Bu kurumda usul ve makam dersleri verdi. 100 civarında bestesi bulunan Yağdıran’ın 11 bestesi Türkiye radyolarında, TV dizilerinde ve sinema filmlerine konu oldu.

PTT Genel Müdürlüğü tarafından adına posta pulu bastırıldı. Abdurrahman Yağdıran Çukurova Folklor Derneği’nin de kurucularındandır. 2016 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği konserde “60. Yıl Sanat Ödülü” aldı.

2018 yılında anılarını ve sanatını “Postacı” isimli kitapta derleyerek yayımladı.


Siyasetcafe.com

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri