GÜNGÖR YAVUZASLAN EDİRNE’DEN BİLDİRİYOR-1
Dünya Türk Forumu'na 60 ülkeden katılım
Türk Asya Stratejik Araştırmaları Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 'Dünya Türk Forumu' Edirne’de gerçekleşti.
Türk Asya Stratejik Araştırmaları Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 'Dünya Türk Forumu' Edirne'de gerçekleşti. 60 ülkeden 341 delegenin katılımı ile gerçekleşen foruma Güngör Yavuzaslan BGD Başkanı olarak katılmasının yanı sıra Gazeteciler Konfederasyonu’nu basın etik kurulu üyesi olarak katıldı.Yavuzaslan Dünya Türk Forumu'na 8 kişilik Suriye Türkmen Medya Çalışma gurubu üyesinin katılımını da sağladı.Yine GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Z.Abidin Kıymaz 'Dünya Türk Forumu'na katılarak Suriye Türkmenlerini yalnız bırakmadı.
İki gün süren olan forumun açılış kokteyli, Edirne'nin tarihi mekânlarından biri olan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bahçesinde yapıldı. TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise, forumun Türk dünyası için ve bundan sonraki atılacak adımlar açısından yararlı olduğunu söyledi. Şensoy, foruma toplam 60 ülkeden 341 delegenin katıldığını ifade etti.
3. kez toplanacak foruma katılmak üzere Edirne'ye gelen Türk dünyasından altmışa yakın ülkedeki akademisyen, devlet adamı, diplomat, gazeteci, sivil toplum kuruluşu, düşünce ve kanaat önderi, kokteyle katılmak üzere Meriç Nehri'nin karşı tarafında bulunan Karaağaç Mahallesi'ne geçti.
Karaağaç'taki Güzel Sanatlar Fakültesi girişinde konuklarını Türk bayrakları arasında Edirne Valisi Hasan Duruer, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu karşıladı. Alanda kurulan masalara dağılan konuklar, ikili görüşme gerçekleştirme fırsatı buldu.
Kokteylin açılışında konuşan Vali Duruer, Türk dünyası temsilcilerini güzel bir akşamda ve tarihi bir mekanda ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Türk dünyasının problemlerinin yarın yapılacak forumda ele alınacağını anlatan Duruer, programın yapıldığı tarihi mekan hakkında bilgi verdi.
Güzel Sanatlar Fakültesi binasının Bağdat-Berlin demiryolu hattı üzerinde bulunan güzergahlardan bir tanesi olduğunu belirten Vali Hasan Duruer, "Arkamızda bulunan bu muhteşem eser çok önemli mimarımız olan Mimar Kemalettin'in eseridir. Türkiye'de çok önemli eserler bırakmış bir mimarımızdır. Mimar Sinan'ın muhteşem eseri Selimiye yine bu şehirde bulunuyor. Yine Sedefkar Mehmet Ağa'nın eseri kervansarayda yarın toplantıyı yapacağız." açıklamasını yaptı.
Azerbaycan Milletvekili Doç. Dr. Ganire Paşayeva ise sözlerinde Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında 300'den fazla insanın hayatını kaybetmesi nedeniyle Türk halkına başsağlığı dileğinde bulundu.
Böyle bir acının ne Türkiye'de ne de Azerbaycan'da bir daha yaşanmamasını temenni eden Paşayeva, facianın iki ülkenin ortak acısı olduğunu belirtti. Azerbaycan milli lideri Haydar Aliyev'in "Biz bir millet iki devletiz", Atatürk'ün ise "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir" sözünü hatırlatan Paşayeva, bu nedenle mutluluğu ve acıyı beraberce paylaştıklarını kaydetti.
Dünya Türk Forumu'nu düzenleyen TASAM'a teşekkür eden Paşayeva, forumun, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türk temsilcilerini bir araya getirme imkânı sağladığını ifade etti.
Konuşmanın ardından Azerbaycan milletvekilleri, Edirne Valisi Hasan Duruer ve TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, üzerinde Azerbaycan bayrağı bulunan pastayı kesti.
Konuşmaların ardından farklı Türk devletlerinden sanatçılar sahneye çıktı. Türk dünyasından gelen halk oyunları ekipleri folklor gösterisi yaptı.