Sağlık açısından sonbaharın en çok tercih edilen meyvelerinden biridir. Ülkemizde Trabzon hurması olarak bilinen bu meyvenin; Akdeniz hurması, kara hurma, Frenk hurması, uruk hurması ve Japon elması gibi pek çok adı vardır. Anavatanı Çin’dir. Bu nedenle Çin eriği olarak adlandırılır.
Genellikle tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Ülkemizde Karadeniz kıyılarında bulunur. Özellikle Trabzon bölgesinde yaygın olduğu için bu adı almıştır. Akdeniz Bölgesi’nde Hatay, Adana, Mersin’de de yetişmektedir. Marmara ve Ege bölgesinde ise dağınık halde bulunmaktadır.
Ülkemizde bu meyveye “Cennet hurması” denmesinin nedeni eski çağ kaynaklıdır. Çünkü bu meyve Antik Çağ'da kutsal kabul edilip “Zeus’un meyvesi” adı verilmiştir.
Latincesi “Diospyros kaki” olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve genelde elma büyüklüğündedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşır. Bu meyvenin ağaçları ortalama 5-6 metreye kadardır. Yaprakları ilkbaharda yeşil sonbaharda ise kırmızı, sarı, turuncu gibi renklere dönüşür.
Meyvesi turuncu renktedir. Meyvenin içinde kahverengi noktacıklar bulunur. İçi yumuşak olan meyve oldukça güzel bir tada sahiptir. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Yeni olgunlaşmış (yumuşak olmayanlar) ağızda mayhoş ve ekşi bir tat bırakabilir. Bu nedenle evde olgunlaşması beklenip yendiğinde tadına doyum olmaz. Çarşıda, pazarda, manavda kolaylıkla bulabileceğimiz bu meyveyi hemen alıp tüketmek istiyorsanız yumuşak olanlarını tercih etmelisiniz.
Çiğ tüketim yanında hamur işleri, dondurmalar, salatalar ve tatlılarda da kullanılır. Ayrıca, reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da tercih edilen meyvedir.
Bu meyvenin reçeli ve pekmezi sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasındadır.
Trabzon Hurması, başta kanser olmak üzere birçok hastalığı önlediği bilinmektedir. Diyet açısından da en çok tercih edilenler arasında yer alır.
A, B1, B2, B3 ve C gibi çeşitli vitaminler ve askorbik asit içermektedir.
A vitamini ve karbonhidrat açısından zengindir. Bu meyvenin 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin, 0.7 gram protein, 0.4 gram yağ içermektedir.
Yine 100 gramda 20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin, tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri de bulunmaktadır.
TRABZON HURMASInın (Cennet hurması) FAYDALARI
Özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforun en yüksek oranlarda olduğu bilinmektedir. Tıbbi araştırmalarda da kalp-damar hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarında da faydalı olduğu belirtilmiştir.
İçinde 100 gramda 0.3 miligram demir bulundurması nedeniyle kansızlığa faydalıdır. Kolestrolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği de bulunmaktadır.
Yararları saymakla bitmeyen bu meyvenin hem kendisi, hem suyu hem de yaprakları birer şifa kaynağıdır. Yaprakları kaynatılıp bununla saçlar ve yüz yıkandığında hem saçlara hem cilde faydalı olduğu bilinmektedir. Geriye kalan kuru atıklardan yapılan çayı, bitkilerinizi sulamakta da kullanabilirsiniz.
Ayrıca, meyvesini tükettikten sonra artan kısımlarını atmayıp kurutarak bitkilerinizin toprağı için doğal bir gübre oluşturabilir ya da bu kuru atıkları çay gibi demleyerek yine doğal bir vitamin ilacı hazırlayabilirsiniz.
HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR:
- Trabzon Hurması protein, yağ ve karbonhidrat bakımından çok zengin. Bu özelliği sayesinde vücut ısısını yükseltiyor ve soğuk kış aylarını daha rahat geçirilmesini sağlıyor. Ayrıca soğuk algınlığına karşı çok yararlı.
- Besin değeri oldukça yüksek olan bu meyve zengin içeriği sayesinde vitamin ve mineral eksikliğini gideriyor. (100 gr meyvenin 20 gramını sadece vitaminler oluşturuyor.)
- Protein desteği sağlıyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Vücuttaki vitamin, mineral ve protein eksikliğini gidererek saçlarda ve ciltte değişim yaratıyor.
- Kansızlığı tedavi ediyor.
- İştahsızlığı tedavi ederek zayıflığı gideriyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve antioksidanlar açısında zengin olması nedeniyle kansere karşı kalkan görevi görüyor.
- Kalp ve damar sağlığına katkıları çok büyük.
- Yüksek tansiyonu düşürüyor. Bu özelliğinden dolayı düşük tansiyonu olanların dikkatli tüketmesi gereken bir meyve.
- Sindirim sistemine faydalı; mide ve bağırsak dostu.
- Mideyi kuvvetlendiriyor, gastrit tedavisine yardımcı oluyor.
- Mide bulantısı ve kusmaya karşı da etkilidir.
- Bağırsak florasındaki bakterileri dengeliyor.
- Bağırsak iltihabını gideriyor
- Oniki parmak bağırsağı rahatsızlıklarını gideriyor.
- Uygun miktarda ve pişirilerek yenilmeye devam edildiğinde ishali kesiyor.
- Önemli bir lif kaynağı olduğundan kabızlığı gideriyor. (Kabızlık sorunu için çiğ tüketilmeli.)
- Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.
- İdrar söktürücüdür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve antioksidanlar açısında zengin olması nedeniyle kansere karşı kalkan görevi görüyor.
- Meyvesi ile hazırlanan cilt maskesi sıkılaştırıcı, besleyici, gençleştirici ve antioksidan bir etkiye sahip. Cildin protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılıyor.
- Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılıyor.
- Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa vericidir.
- Olgun kurutulmuş olarak bronşit hastalığına şifa verir.
- Basur yani hemoroid sorunu olanlar mutlaka tüketmelidir.
- Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.
siyasetcafe.com
Aspirin ile ilgili önemli gelişme: Kullanım tavsiyesi geri çekildi