Kredi kartına taksit sınırlaması üretici firmaları harekete geçirdi. Tüketicinin alımları ertelememesi için teknolojiden mobilyaya birçok üründe fiyatlar düşürüldü. Agresif pazarlama yöntemleri öne çıktı.
Taksit sayısıyla birlikte artan ürün satın alma hızı taksit sayısının düşmesiyle tehlikeye girince firmalar çareyi indirimde buldu. Satışları canlı tutmak isteyen üretici firmalar taksite inat teknolojiden mobilyaya, giyimden ayakkabıya birçok üründe yüzde 50’ye varan indirim yaptı. Sektör temsilcileri agresif pazarlama yöntemlerinin giderek artacağını, tüm sektörlerde rekabetin hızlanacağını aktardı.
Yeni teknoloji ucuzlayacak
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karadağ, “Teknoloji sürekli yenilenen bir sektör. Bu nedenle eski teknolojide fiyat indirmek yerine bizler yeni teknolojiyi herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir fiyatla sunacağız. Daha önce bir üründe 3 yeni teknoloji sunuyorduk, bundan sonra sunacağımız üründe yeni teknoloji sayısı artacak buna karşın fiyat yükselmeyecek. Bilişim sektörü taksit sınırlamasına karşı uygulayacağı yeni pazarlama stratejisinde diğer sektörlere göre çok daha agresif olacak” dedi.
İskonto oranı kalktı
Tekstil ve giyimde de fiyatlar düşmeye başladı. Taksitli alımların önünün kesilmesiyle birlikte iskonto uygulanan ürünlerin ilk etapta maliyet kaleminden çıkarıldığını belirten firma temsilcileri daha önce yılın belli bir döneminde yapılan indirim günlerinin bundan sonra yılın her döneminde yapılacağını vurguladılar.
İndirimde oran önemli
Son günlerde birçok firmanın reklamlarında indirime sıkça vurgu yaptığı mobilya sektöründe ise konuya farklı bir açıdan yaklaşıldı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Güleç sektörde birçok firmanın fiyatlarda indirim yaptığını, elini taşın altına koyduğunu aktardı. Ancak bu durumun sürdürülebilir olması için indirim silahının yeterli olmadığını aktaran Güleç, “Belli maliyetlerimiz var. Bunun için fiyatları düşürmek tek başına yeterli olmaz. Sektörde taksit sayısının artması için bakanlıkla görüşmeler yapıyoruz. Bizim asıl korkumuz satışların senetle dönmeye başlaması. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa bu haksız rekabet yaratır ve ülke ekonomisi zarar görür” şeklinde konuştu.