Sosyal medya şirketleri zaman zaman kullanıcıların paylaştıkları gönderiler yüzünden davalar ile karşılaştıklarında ‘paylaşılan içeriklerden sorumlu olmadıklarını' belirterek davaların düşmesini istiyor.
ABD’de bu tip durumlarda Facebook’un avukatları 230’uncu maddeye (Section 230) sığınarak davaların düşmesini talep ediyor fakat Teksas’ta açılan bir dava durumun hiç de böyle olmadığını ortaya koydu.
Facebook plaftormları üzerinden tanıştıkları insanlar tarafından fuhuşa zorlanan genç kadınların dosyalarına bakan bir hakim, kadınların bu tür insanları platformlarında barındırdığı için Facebook'a dava açılabileceğine hükmetti.
Kadınlar daha reşit bile olmadıkları bir yaşta kendileri ile Facebook üzerinden iletişime geçen ve fuhuşa aracılık eden kişiler ile konuştuklarını ve Facebook’un bu kişilerin varlığına izin verdiği gerekçesiyle suçlu bulunmasını istediler.
DİREKT SORUMLU TUTULAMAZ
Hakim James Blacklock ise Facebook’un davanın düşmesini talebini reddetti fakat şirketin böyle kişilerin platformlarındaki varlığı üzerine vatandaşları uyarmadığı için sorumlu tutulamayacağını da söyledi.
Dava dosyasına göre hemen hemen kendisine gönderilen her ilanı yayımlayan Facebook, 2 milyar kullanıcısı üzerinden ciddi bir para kazandığı için platformunda yer alan fuhuşa aracılık eden kişileri de ciddi şekilde takip etmiyor.
Facebook yetkilileri davanın kabulüne ilişkin olarak bir açıklamada bulunmadı. Hakim Blacklock dava dosyasında geçen ifadelere göre, “İlerleyen teknoloji belki de artık platformların kullanıcılarını daha iyi denetlemesine neden olmalı. Bu platformların kullanıcılarına karşı sorumlulukları vardır” diyor.
'DEVLET VATANDAŞINI SOSYAL MEDYADAN DA KORUMALI'
Hakim devletin vatandaşlarını sosyal medya şirketlerinin davranışlarından da koruması gerektiğini ifade ediyor.
Facebook’tan kendini modellik ajansı sahibi olarak tanıtan bir kişi tarafından tecavüze uğrayan ve daha sonra fuhuşa zorlanan genç kadın ifadesinde, “Bu insanlarla ilk olarak tanıştığımız yer Facebook’tu. Burası insanları dikizlemek ve çocukları fuhuşa zorlamak için sınırlandırılmamış bir platform” değerlendirmelerinde bulundu.
Hakimin dava dosyasındaki sözlerine göre 15 yaşındaki bir başka genç kız kendisini modellik ajansı sahibi olduğunu söyleyen bir kişi tarafından öldüresiye dövüldüğünü anlatıyor.
ANNENİN TALEBİNİ REDDETMİŞLERDİ
Bu konuda hazırlanan farklı bir iddianameye göre 14 yaşında olan başka bir çocuk da kendisini fuhuşa zorlayan kişi ile Instagram’dan tanıştı, defalarca tecavüze uğradı.
Çocuk adamın elinden kurtulduktan sonra bile adam, çocuğun sanal profilini kullanarak fuhuş için insanlarla iletişime geçmeye devam etti. Kız çocuğu adamın elinden kurtulduğunda annesi Facebook ile iletişime geçmeye çalışsa da firma konu ile ilgilenmedi.
2016 yılında 14 yaşında olan bir başka genç kız da 30 yaşında olan bir adam ile 2 yıl boyunca mesajlaştı. Adam kızın güvenini kazandıktan sonra genç kızın uygunsuz fotoğraflarını çekti, bu fotoğrafları onu fuhuşa zorlamak için kullandı aynı zamanda kıza defalarca tecavüz etti.
Teksas’ta hakim James Blacklock’un 230’uncu maddeyi yok sayarak Facebook’un kişilerin paylaştığı içeriklerden de sorumlu olabileceği yönündeki tutumu pek çok şeyi değiştirebilir. Çünkü sosyal medya şirketleri haklarında açılan pek çok davanın içinden 'paylaşımlardan sorumlu değiliz' diyerek sıyrılıyorlar.
Sosyal medya şirketleri dünyanın pek çok ülkesinde paylaşımların ve mesajların sorumluluğunu kabul etmeyip bir 'alan sağlayıcı' olduklarını belirtiyorlar. Bunun yargı yoluyla değişmesi enteresan sonuçlara yol açabilir.
Siyasetcafe.com