Bir konu hakkında yeteri kadar bilgisi olanlar kavgaya gerek duymazlar. Konunun güzel bir dille saygılı olarak konuşulması varken konuyu kavgaya götürmek faydasızdır, söylenenlerin inandırıcılığı olmaz ve topluma iyi örnek değildir. Konuşmanın ağırlık merkezi fayda dairesi içinde kalmalı ve insanlar birbirlerinin insicamını bozmamalıdır.
Kavga ede ede toplum nezdinde kredisini bitirmek ve ülke düzleminde kavgacı biri olarak tanınmak ne acı bir hal değil mi? Şahsen ben özellikle toplum önünde haksız, saldırgan bir konumda kavga edecek olsam zannediyorum çok üzülürüm. Bilimsel metodolojide öz çok süzülmüş özettir ancak bir kanun üzerine ciltlerce kitap yazılır. Örneğin termodinamiğin üç temel ilkesi üzerine sayısız kitap yazmak mümkündür, bu durum temel bilimlerin her alanı için geçerlidir. Demek istiyorum ki lafın hepsi deliye söylenir ya da konuyu hiç bilmeyen ya da aklı kurtarmayanları Pavlov yöntemiyle şartlandırma yoluyla istediğiniz noktaya getirme tekniği doğru değildir ve insana saygısızlıktır.
Bence şartlandırma ve anlata anlata inandırma tekniği çok yanlıştır. Televizyonlarda reyting uğruna her türlü insani davranışı ve tedbiri bir tarafa atıp bence danışıklı döğüş yaparak toplumu istedikleri yönlere yönlendirmek için uygulanan toplum mühendisliği millete alenen hakarettir ve ayıptır. Eğer malum zatlar bilgi ve görgüye dayalı olarak televizyon imkanlarını doğru yolda kullansalar çok faydalı ve bilgilendirici bir durum ortaya çıkar, bu durumda fayda unsuru yerine toplumu kutuplaştırmaktan fayda uman siyaset anlayışı talihsizliktir. Hele şükür ki milletimiz sağduyulu ve bu kavgaların seviyesini şüpheli buluyor ve bir tiyatro mahiyetinde olduğunun bilincinde olarak önemsemiyor, toplumun küçük bir kesrinin aşırılığı fazla etki gösteremiyor. Halbuki konular, fikir ve düşünceler, bilgiler toplumun yararlı olmalı bir arada yaşamak istek ve arzusunu beslemeli, bilinen problemlerin çözümü üzerine fikir ve görüşler anlatılmalıdır. Televizyon daha sakinleşmeli eğitim, ekonomi, çevre, gelir dağılımındaki dengesizlikler, teröre karşı iş birliği, eğitimin problemleri, istihdam konusu, işsizlik ve kalkınma gibi konular gündemi oluşturmalıdır. ,
Terör örgütleri ve terörün siyasi uzantıları dışında kalanların devletin, vatanın ve milletin birliği gibi çok büyük ortak paydaları olduğuna göre duruşlarında samimi iseler daha yumuşak bir dil kullanmaları önemlidir. Ayrıca teröre karşı tek vücut olmak olmazsa olmaz şarttır ve herkesin yararınadır.