Sigara kadar öldürücü olan 5 şey

Yapılan çalışmalara göre yalnızlık, oturmak, uykusuzluk, güneşlenmek ve sağlıksız beslenmek de sigara kadar ölümcül olabiliyor.

Türkiye’de 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ürünleri kullanma oranı 2008’de yüzde 31,2 iken 2012’de yüzde 27,1’e düştü.

ABD’de bu oran 2015’te yüzde 15 olarak ölçüldü. Sigara hayatımızdan çıkıyor ancak modern yaşamın getirdiği hareketsiz ve izole yaşam tarzı pek çok başka problemin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Yalnızlık

Sosyal medyanın hızla gelişmesi ve yüz yüze görüşmelerin azalması sebebiyle uzmanlar yalnızlığın dünya genelinde salgın bir hastalığa dönüştüğünü ve bu durumun ölümcül olabileceğini söylüyor.

Oturmak

2014’te yapılan bir araştırmaya göre gün boyu oturmak farklı kanser türlerinin görülme riskini artırıyor. Araştırmacılar bu çalışmayı her gün oturarak televizyon izleyen, çalışan ya da yolculuk eden 4 milyon kişiden aldıkları verilerle gerçekleştirdi. Her iki saatlik oturma süresi insanların kolon kanseri, endometriyal kanser ve akciğer kanseri riskini artırıyor. Üstelik gün içinde yapılan diğer egzersizler ve aktiviteler de bu durumu değiştirmiyor.

Uykusuzluk

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri uykusuz kalmanın bir toplum sağlığı problemi olduğunu, ABD’de 50 ila 70 milyon kişide uyku ya da uyanık kalma bozukluğu olduğunu ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden Prof. Valery Gafarov 2015’te yaptığı açıklamada yeterince uyumayan birinin felç ve kalp krizi riskinin düzenli sigara içen biri kadar yüksek olduğunu söyledi. Gafarov “Yetersiz uyku kardiyovasküler hastalıklar için tıpkı sigara içmek, yeterince hareket etmemek ve kötü beslenmek gibi bir risk faktörü olarak kabul edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bronzlaşmak

Solaryum, sıradan güneşlenmenin daha kontrollü bir versiyonu zannedilebilir ancak her ikisi de sigara içmekten daha zararlı. 2014’te yapılan bir araştırmada, solaryumun sebep olduğu deri kanseri vakasının, sigaranın sebep olduğu akciğer kanseri vakasından daha fazla olduğu belirtildi. Araştırmacılar “Solaryumdan kaynaklanan deri kanseri sayısı göz önünde bulundurulduğunda bu sonuçlar büyük bir toplum sağlığı sorununa işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.

Sağlıksız beslenme

Şekerli ve doymuş yağ oranı yüksek işlenmiş gıdaları tüketmenin ölümcül hastalıklara yakalanma konusunda en az sigara kadar etkili olduğunu gösteren bir çok bulgu var. 2016’da sağlıksız beslenmenin sebep olduğu ölüm oranını inceleyen araştırmacılar, bu oranların alkol, uyuşturucu, korunmasız seks ve tütün ürünleri kullanımının toplamından daha fazla olduğunu gördü.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri