Sen kimin Papasısın?

Volkan AYDEMİR

İki bin yıllık teo-politik tarihe sahip bir kurum olan Papalığın günümüzdeki temsilcisi, Cizvit mezhebi kökenli Papa Franciscus’un Kuzey ırak ziyaretinin üzerine bir çok kişi konuştu ve yazdı. ABD başkanı Baydın, papayı kendilerinin görevlendirdiği veya Amerika'ya destek için Kuzey Irak’a gittiğini ima edici bir açıklama ile bilindik ılımlı mesajlar verdi bile. Anadolu'da söylendiği gibi "kazın ayağı öyle değil’" aslında. Bu defa ziyaretin mimarı Fransa. 

             Her ne kadar papa Hristiyan dünyasının bilindik ruhani lideri gibi görünse de, sadece Katolikler ve Ortadoğu Hristiyanları üzerinde etki kurabiliyor. Ortodokslar ve Protestanlar  geçmiş yüzyıllara atıfta bulunarak böyle bir bağlılığı kabul etmediklerini her defasında belirtiyorlar. Roma Katoliklerinden olmakla övünen ve göreve geldiğinde kelt haçı bulunan aile yadigarı İncil ile yemin eden Biden’in yaptığı açıklama ise; başta yazdığım gibi sadece bölge üzerinde Amerika’nın etki algısı oluşturmaktı.. Tüm ABD’nin, yüzde kırk üçü Protestan ve yüzde yirmisi Katolik olmak üzere toplamı yüzde altmış beşi Hristiyan inanca sahip. Amerika’nın J.F. Kennedy'den sonra ikinci Katolik başkanı seçilen Baydın dini görüş birlikteliğini kullanarak Vatikan'la ilişkilerini sıcak tutmaya çalışıyor. 

                  Ayrıca bilinmedik bir detay vereyim. yazar ve araştırmacı Mücahit Özden HUN’un yazdığına göre Papa Franciscus’un halefi olarak adı geçen Başpiskopos Kardinal Pietro’nun babası; Tahir Ç. Iğdır’ın Geloylu köyünden.  

              Kuzey Irak’ın nüfus yoğunluğu azda olsa, demografik çeşitliliği Anadolu'ya kıyasla şüphesiz  daha fazla. Bunda 1923 yılında Anadolu'da kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin rolü çok önemli tabi ki. 17. yy’dan beri bilinçli olarak kitlesel göçlerin yoğun yaşandığı  Ortadoğu, Irak bölgesi ve Anadolu değişik kavimlere ve milletlere ev sahipliği yapmaktadır. 

   Daha önce hiçbir varlık emaresi olmayan ancak, 18.yy’dan sonra birden ortaya çıkan Barzanici ve Talabanci aşiretleri (Osmanlı Kaynakları öyle yazıyor). Yine bu aşiret liderleri; 18. yy dan sonra bölgeye gelen yabancı devletlere karşı tutum ve davranışlarına bakarak, 

          Anadoluda'ki deyimle "gelene yenge, gidene dinge" olmuşlar.                            

                Şimdi  gelelim asıl meseleye:

"Bayram değil, seyran değil. Papa Barzanigilleri neden öptü?"

Türkiye-Kuzey Irak bölgesel yönetimin yakınlaşması ve Rusya’nın ortadoğu’ya inmesine batı dünyası tarafından şiddetle karşı çıkılıyor. 19, YY'da İngiltere’nin hakimiyeti altında olan Ortadoğu’ya Ruslar inememişti. İkinci dünya savaşından sonra İngiltere’nin boş bıraktığı alana Amerika Birleşik Devletleri yerleşmiş, İngiltere’nin misyonunu üslenmişti. Fakat son yirmi yılda yaşananlar Amerika’nın bölgedeki etkisini yitirmesine sebep oldu. Tam bu sırada Arap baharı ve  son olarak Suriye iç karışıklığı patlak verdi. Rusya kriz anından faydalanarak zaten eski dostu olduğu Suriye yönetimine desteğini vermekte gecikmeyerek. Hmynine hava, Tartus’a deniz olmak üzere, iki büyük askeri üs kurarak Akdeniz ve Ortadoğu'daki varlığını kalıcı hale getirdi. Bu durum Gürcistan üzerinden Güney Kafkasya planları yapan Fransa’nın hiç hoşuna gitmedi. Hele ki İkinci Karabağ savaşı sonrasındaki gelişmeler Fransa ve Gizli stratejik dostu İran açısından farklı değerlendirilip yeni bir yol haritası çizmelerine neden oldu. Avrupa birliği ülkeleri ve özellikle tam Katolik olan Fransa dinsel açıdan da Rusya’ya karşı engelleme çalışmalarına başlamış olacaklar ki; İran ve Kuzey Irak üzerinde dinsel etki çalışmaları yapmaya başlamış. 2021 Mart ayının 4.günü gece saat 00:00’dan sonra, iki Fransız savaş uçağı Gürcistan üzerinden Rus hava sahasına izinsiz girmiş, Moskova’ya ilerlemeleri Rus savaş uçakları tarafından engellenmişti. Yine aynı Fransa 2018 yılının sonlarında Gürcistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalede bulunmuş ve eski bir Fransız diplomatını Cumhurbaşkanı seçtirmiş. İki yıl boyunca, Rusya’nın yaptırımlarına kadar Gürcistan’a istediği gibi müdahale etmişti. Şimdi aynı Fransa Kuzey Irakta Barzanigiller ile sıcak temas kurabilmek ve Kuzeyden, Gürcistan üzerinden ulaşamadığı Güney Kafkasya’ya güneyden Kuzey Irak bölgesel yönetimi üzerinden hat açmaya çalışırken bir yandan da Rusya’nın Ortodoks mezhebiyle bölge Hristiyanları üzerinde etkili olmasını önlemek için dindaşlarına papa hatırlatması yapmanın faydalı olacağını düşünmüştür. Zira Hristiyanlar için Hrtodoks mezhebi ve ritüelleri, Katolik mezhebi ve ritüellerinden daha ilgi çekici ve çağdaş sayılır. Bu yaptığını bilen Putin şimdi sormaz mı Sen kimin Papasısın? Diye

           Britanya’dan sonra Fransa'nın da kuzey Irak’ta aktif rol oynadığını ve 2021 Mart ayının 11.günü şiddetli zehirlenme komplikasyonları şikayetiyle (Mossad’ın parmağı olduğu duyumlarım arasında), acil olarak nakledildikleri Moskova’da büyük bir hastanede tedavi altına alınan Suriye devlet başkanı ve eşini de hesaba katacak olursak. Ortadoğu ve Kuzey Irak’ta yine sular ısınıyor.  

KALIN SAĞLICAKLA!    

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.