İnternetteki radyo ve televizyon yayımlarının RTÜK, Sulh Ceza Hakimi ve BTK tarafından denetlenmesine yönelik yasal düzenleme 27 Mart 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Düzenlemede; konuya ilişkin usül ve esaslara ilişkin yönetmeliği hazırlamak için RTÜK ve BTK'ye 6 aylık süre verildi.
Yönetmelik taslağında yer alan düzenlemelere ilişkin haberlerin kamuoyunun tepkisini çekmesi üzerine RTÜK, salı günü onayladığı yönetmelik taslağında geri adım attı.
Yönetmelik taslağının ilk halinde RTÜK'e; Netflix'ten Digitürk'e, Blu TV'den Turkcell TV'ye, Tivibu'dan Puhu TV'ye kadar pek çok platforma abone olan tüm izleyicilerin isim ve soy isimlerinden, adreslerine, hangi kanalları günün hangi saatlerinde, kaç saat boyunca izlediğine kadar tüm kişisel verilerini BTK ile paylaşarak tek bir merkezde toplama ve işleme yetkisi verilmişti.
İnternet TV platformları, 'varsa abonelerine ilişkin RTÜK tarafından istenilen her türlü bilgi ve belgeyi' RTÜK'e vermek zorundaydı. Yapılan değişiklikle, 'abonelere ilişkin her türlü bilgi ve belge" ifadelerinin yerine, 'koşullu erişim sağladığı kullanıcı sayısına ilişkin her türlü bilgi belge' düzenlemesinin getirildiği öğrenildi.
Yani RTÜK ve BTK; düzenlemeyi, vatandaşların her türlü izleme tercihleri yerine, izleyici sayısı toplayabilecek şekilde değiştirdi. Böylece RTÜK ve BTK platformların sadece abone sayısına ulaşabilecek, abonelerin yaş gruplarını bile öğrenemeyecek.
Siyasetcafe.com