11 ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte kalabalık iftar sofraları kurulmaya başlandı.
Ramazan sofralarında hazırlanan çeşit çeşit yemek ve tatlılar ne kadar sağlıklı? Yemememiz gereken gıdalar nelerdir? Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz? sorularının cevaplarını sizler için hazırladık.
Ramazan’da ayında yapılan beslenme hatalarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Ulaş Özdemir, önemli uyarılarda bulundu. Özdemir, “İftarda hızlı yemeyin, nasıl olsa kilo veriyorum düşüncesiyle porsiyon aşımı yapmayın ve tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih edin” dedi.
İşte Uzman Diyetisyen Ulaş Özdemir’in uyarıda bulunduğu beslenme hataları;
Kilo veriyorum düşüncesi ile porsiyon aşımı yapmayın
Ramazan’da uzun süre açlık sebebiyle kilo kaybı gözlemlenir ancak kilo veriyorum düşüncesiyle yediklerinize dikkat etmezseniz verdiğiniz kilo büyük oranda kas ve su kaybı olacaktır.
Hızlı yemek yememeye özen gösterin
Uzun süre açlık metabolizmasına bağlı olarak vücut kan şekeri düştüğü için hızlı yemek yeme ve tatlı eğilimleri artabilir. Yediğiniz yemeğin porsiyonu sabit kalsa bile yeme sürenizi uzatmanız, sindirim sisteminiz ve kilo kontrolü için önemlidir.
İftardan sonra tatlı tüketimi daha fazla acıktırabilir
İftar sonrasında hergün tatlı tüketimi, kilo değerini düşürecek ancak yağ oranını artıracaktır. Ayrıca diğer günlerde kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Şekerin sizi daha fazla acıktıracağını unutmayın. Vücudunuzun tatlı ihtiyacını gidermek için, sütlü ve az şekerli sütlaç, muhallebi veya sade dondurma tercih edebilirsiniz.
5 ÖNEMLİ BESLENME ÖNERİSİ
Sahuru mutlaka yapın: Sağlıklı bir metabolizma için sahur oldukça önemlidir.
Günde minimum 2 litre su için: Günde minimum 2 litre suyu mutlaka için. Suyu tek seferde değil 4 veya 5 seferde içmeye özen gösterin.
Ara vererek yiyin: Yemek yerken 10-15 dakika ara verin. Bu sindirim sisteminizi olumlu anlamda etkileyebileceği gibi doyma hissinizi de düzenleyecektir.
Salatayı sofradan eksik etmeyin: Yemeklerinizin yanında mutlaka salata olsun. Zeytinyağlı salata lif içeriği bakımından sağlıklı bir bağırsak sisteminin vazgeçilmez besini olacaktır.
Protein tüketmeye özen gösterin: Et, tavuk, balık ve hindi gibi hayvansal proteinlerin yanı sıra yeşil mercimek, siyah mercimek, kuru fasulye ve barbunya gibi kuru baklagillerin de sofrada bulunması sağlıklı olacaktır.
siyasetcafe.com