Dünya çapında koronavirüs bulaşan kişi sayısı 114 809 kişidir. Bunlar dünyanın 115 farklı ülke ve bölgesinde yaşıyor. Virüs nedeniyle ölen kişi sayısı 4031. İyileşen kişi sayısı ise 64081. Ağır ve kritik vaka sayısı 5711.
ÜLKELERE GÖRE VAKA SAYILARI
En çok vaka 80 754 sayısıyla Çin'de görülürken onu 9172 kişi ile İtalya, 7513 kişi ile Güney Kore, 7161 kişi ile de İran takip ediyor. Ölümler ise bu rakamlara paralel olarak Çin'de 3136, İtalya 463, Güney Kore'de 54 kişidir.
ENDİŞENİZİ AZALTIN
Çin'de değilseniz ve yakın tarihte Çin'i ziyaret etmediyseniz endişenizi % 94 azaltın. Size gerçekten covid-19 bulaştıysa da paniğe gerek yok. Çünkü %81 hafif formda, %14 orta ve sadece %5 ağır formda seyredebiliyor.
ÖLÜM ORANI ÇOK DÜŞÜK
Atipik zatürede ölüm oranı %10 covid-19'da ise ölüm oranı % 3.4. 50 yaş altında ise bu oran % 0.2'ye düşüyor. Yani Çin'de yaşamıyorsanız bu oranlara göre bu virüsün bulaşma ve öldürme şansı oldukça düşük.
Virüsün en pik yaptığı 10 Şubat'ta Çin'de 108 kişi öldü. Aynı gün 26283 kişi kanserden, 24641 kişi kalp hastalıklarından, 4300 kişi diyabetten öldü.
Her gün sivirisinekler 2740, insanlar 1300 ve yılanlar 137 kişinin ölmesine yol açıyor.
PANİK YAPMAYIN, PROVAKASYONA GELMEYİN
Yani bu verilere göre panik yapmanıza gerek yok. Ucuz provakasyonla gelmeyin. Dünyanın sonu gelmiş gibi medikal malzeme ve gıda depolamayın. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Sağlıklı beslenerek vitamin ve minarellerle bağışıklık sisteminizi güçlü tutun ve hayata devam edin.
CORONA VİRÜSÜ ÖLÜM ORANI YÜZDE KAÇ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, corona virüs nedeniyle meydana gelen ölüm oranının yüzde 3.4 olduğunu duyurdu.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS NASIL BULAŞIR?
Corona / Covid-19 (Korona) virüsleri hayvanlarla insan temasından yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre MERS’in develer arasında, SARS’ın ise misk kedileri arasında yayıldığını düşünülüyor. Corona / Covid-19 (Korona) virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Coronaviruslar (koronavirüs) genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS KLİNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ciddi vakalarda pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm görülebilir. Ancak eldeki veriler doğrultusunda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamamaktadır.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/veya öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Henüz Corona / Covid-19 (Korona) virüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır. MERS aşısı için deneme süreci devam etmektedir. Korunmak için basit önlemler oldukça faydalı olacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü,
*Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,
*El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın,
*Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın,
*Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın,
*Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,
*Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin,
*Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.
İşte Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı "koronovirüsten korunmanın 14 kuralı" listesi
Bu kurallara uyalım, koronovirüsten korunalım.
siyasetcafe.com