Başlıktan da anlaşılacağı gibi bunlar, kâr amaçlı kuruluşlar ve savaşla ilgili konularda profesyonel hizmet sunuyorlar.
Lojistik destek, taktik saldırı operasyonları, stratejik planlama, gizli istihbarat edinme analiz etme, operasyonel destek, çatışma bölgelerinde savaşma ve savunma, askeri eğitim ve askeri teknik yardım gibi askeri becerilerin tedarik edilmesi yerine getirdikleri işlemlerdir.
Görünürde özel askeri şirketler özellikle ırak savaşında çok etkin rol oynamaya başlamış ve savaşın yönetim kavramı artık değişmiştir.
Bir nevi özel askeri şirketler operasyonel bölgelerde vekalet savaşını yürütmektedirler.
Aynı zamanda özel askeri şirketlerin faydaları hükümetlerin üstlenmek istemediği yasal olmayan ve örtülü operasyonlar için kullanılmalarıdır.
Dünya genelinde örtülü ve kirli savaşlar arttıkça özel askeri şirketler
bu savaşta başı çekerler. Bu tür şirketler sadece savaşan şirketler değil.
İstihbarat da yapıyorlar, gittikleri yerde petrol arayorlar. Bir şekilde istihbarat paylaşımı yapıyorlar çıkara göre bilgi satıyorlar. Petrol ve
madeni çıkarımlara ortak oluyorlar. Özel askeri şirketler kaostan beslenirler düzeni olmayan,istikrarsız düşük yoğunluklu çatışmaların olduğu coğrafyalarda beslenirler.
Küresel lobiler ve silah baronları kaos ister, kargaşa ister,istikrarsız ortam ister.
Devletler, uluslararası örgütler, hükümet dışı kuruluşlar ve çok
uluslu şirketler kendi stratejik çıkarlarını korumak için bu tip şirketlere başvurmuş ve bunun sonucunda özel askeri şirketler küresel pazarda talep edilen bir sektör haline gelmiştir.
11 Eylül 2001’den sonra ise, özel askeri şirket sektöründeki büyüme tavan yapmış ve Irak’ın işgalinin ardından bölgede pek çok özel askeri şirket çalışanı boy göstermiştir.Soğuk savaş tan günümüze yaşadığımız, 21 'nci yüzyılda Özel askeri şirketler karşımız da olacak. Çağın savaş aktörleri de diyebiliriz.
İngiltere hükümetinin, Green Paper Raporu'na göre, özel askeri endüstri içinde birbirinden farklı çok sayıda grup bulunuyor: Paralı askerler, özel ordular, özel güvenlik şirketleri, özel istihbarat şirketleri ve özel askeri şirketler,Rapora göre, paralı askerler, bir kazanç karşılığı savaşan ya da savaşçı becerilerini satan kişiler.
Özel ordular ise, genellikle gelişmekte olan ülkelerde rastlanan bir olgu. Özellikle Güney Amerika'da uyuşturucu baronlarının ya da Afrika'da Liberya örneğinde olduğu gibi savaş lordlarının özel orduları bulunuyor. Yine
aynı rapora göre, bu grupta yer alanların en dikkat çekici olanlarının, El Kaide gibi dini ordular olması.
BM Raportörü, şunları söylüyor:Paralı askerlerin faaliyetleri, son kırk yıldır halkların kendi kaderlerini belirleme haklarını kullanmalarını engellemek ve insan haklarını ihlal etmek için devreye sokulan bir şiddet biçimidir."
Kısa bir araştırma yaparsanız, WikiLeaks, ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgali sonrasında Blackwater'ın paralı askerlerinin Suriyeli muhalifleri eğitmek üzere Irak'tan Suriye'ye geçtiğini belgeleriyle yayımladı.
Wagner ismini bir çoğunuz duymamışsınızdır. Wagner Rusyanın paralı özel askeri şirketidir. Ama resmi olarak Kremlin Wagnerı tanımadıklarını idda etselerde. Rus istihbaratından veya rus devlet başkanından habersiz hareket edeceklerini mi zannediyorsunuz. Politika gereği rus devleti böyle bir oluşumu tanımaz.
Haliyle Wagner de biz devlete bağlı değiliz özel bir askeri şirketiz der. Resmi olarak askerlerin giremediği yerlere özel askeri şirketler girer ,gayri nizami harp uygularlar.
Wagner şirleti, Suriyede ne yapıyor acaba. Wagner Grup, özel kuvvetler ile birlikte Kırım ve Donbass için gönüllü topladı. Ardından Suriye’de savaşa katıldı ve Beşar Esat ile beş yıllık sözleşme imzaladı. Mart 2016’da Palmira’daki savaşta kayıplar verdi. ABD, 20 Haziran 2017’de Wagner Grup yöneticilerine yaptırımlar uygulama kararı aldı.
Wagnerin diğer özel askeri şirketlerden farkı nedir diye sorucak olursak. Wagner’in diğer askeri şirketlerden en büyük farkı, genellikle savunma değil taarruz misyonlarına iştirak etmesi. Rus Novaya Gazeta’dan savunma uzmanı Pavel Felgenhauer, benzer Amerikan şirketlerinin genellikle savunma pozisyonunda bulunduğunu, Wagner’in ise özel operasyonlara ve çatışmalara katıldığını söylüyor.
Bu demek oluyor ki.
Elinde para olan devletler veya Küresel silah baronları terör örgütlerini de fonlayıp gerekli lojistik ve istihbari bilgiyi verip özel askeri şirket olarakta günümüzde kullana bilir.
Ortadoğuda Vekalet Savaşı fiilen başlatılmış olmaktadır. Bu aşamada istihbarat servislerinin örtülü operasyonları , özel askeri şirketler , paralı askerler ( lejyonerler ), yabancı savaşçılar sahada varlık göstermeye başlamıştır.
Vekalet Savaşı Konsepti ; Soğuk Savaş dönemi ile birlikte Küresel Güçler ve Uluslararası Şirketler için çıkar çatışmasının söz konusu olduğu bölgelerde, legal veya illegal yapıların himaye ve doktrine edilerek kullanılmaya başlandığı yeni bir müdahale stratejisi olarak uygulanmaktadır.