Türkiye’nin her yıl net 2 milyar dolardan fazla fındık gelirinin en önemli merkezlerinden birisi olan Ordu, maden ruhsatıyla dolu. Ordu, 435 maden ruhsatına bölünmüş durumda.
TEMA Vakfı, 2020 yılında kamuoyu ile paylaştığı Kaz Dağları Raporu’nun ardından, ülke genelinde, doğa ve tarım alanlarının, su varlıklarının ve kültürel mirasın madencilik faaliyetleri nedeniyle karşı karşıya kaldığı sorunları dile getirdi.
Ordulular zaten Fatsa’daki siyanürlü altın madenine karşı mücadelelerini sürdürürken, TEMA’nın raporuyla şok oldular. Eğer bu ruhsatlar hayata geçirilirse Ordu’nun yaylaları, dağları, meraları ve tarım alanları zehir saçacak. Su kaynakları ağır tahribat alacak.
Rapora göre 8 ilçede ruhsatlılık oranı yüzde 90’ın üzerinde. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Karataş, Ulubey ruhsat oranlarının yüzde 100’e yaklaştığı ilçeler.
Orman alanlarının yüzde 65’i, tarım alanlarının yüzde 76’sı, meraların yüzde 64’ü madenlere ruhsatlandı.
Ordu’nun nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanlarının yüzde 91’i madenlere ruhsatlandı. Aynı şekilde korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının yüzde 94’ü ve tohum bahçeleri ve tohum kaynak alanlarının tamamı madenlere ruhsatlandı.
Ayrıca önemli doğa alanlarından biri olan Giresun Dağları’nın tamamı madenlere ruhsatlandı.
Siyasetcafe.com