ODTÜ’de yaşanan dekanlık seçimi krizini İYİ Partili Aytun Çıray gündeme getirdi. Konu ile ilgili rektörlükten flaş bir açıklama yapıldı.
Cumhuriyet'in haberine göre; Orta Doğu Teknik Üniveritesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), 9 Ocak 2018 tarihinde yapılan dekanlık seçimlerinden Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata 53 oy aldı. Rakibi Prof. Dr. Ramazan Sarı ise 23 oyda kaldı. Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK), Ramazan Sarı’yı dekan olarak atadı.
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) bu ataması dikkatlerden kaçmadı.
Bu atama kararının ardından İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray "Artık yetişemiyoruz: ODTÜ/İİBF Dekanlık Seçimler Sonucu:
1. Ayşe Güneş Ayata: 53 oy
2. Ramazan Sarı: 20 oy
Ayşe Güneş Ayata, Harvard başta dünyaca saygın üniversitelerde ders veriyor.
Atanan Ramazan Sarı , ODTÜ İşletme’ye başvurusu iki defa akademik yetersizlikten reddedilmiş" şeklinde bir mesaj paylaştı.
REKTÖRLÜK: ADAY OLMADI
Aytun Çıray'ın paylaşımı üzerine ODTÜ'deki dekan ataması tartışma konusu oldu. Konunun basına da yansıması üzerine ODTÜ Rektörlüğü yazılı bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada atamanın teamüllere uygun şekilde yapıldığı ve Ayşe Güneş Ayata'nın aday olmadığı için atanmadığı belirtildi.
Yapılan açıklama şöyle:
“Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’ne yapılan dekan ataması ile ilgili olarak çeşitli basın kuruluşlarında yer alan ifadeler doğruları yansıtmadığından kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.
Üniversitemizde, bir fakülteye dekan atanmadan önce; o fakültede görev yapan akademisyenlerin Rektörlüğe resmi bir yazı ile başvurarak aday olmaları istenmektedir. Belirtilen süre içinde Rektörlüğe yazılı olarak başvuruda bulunan adayların isimleri, ilgili fakülteye Rektör tarafından bildirilmektedir. Daha sonra, resmi adaylık başvurusunda bulunanlar; kendilerine tanınan süre içerisinde projelerini anlatmakta, son gün ilgili fakültenin akademisyenleri ile Rektörün de hazır bulunduğu bir toplantıda kendilerine yöneltilen soruları yanıtlamaktadırlar. Ardından, akademisyenlerin isimleri, soyadı sırasına göre YÖK’e bildirilmekte ve YÖK tarafından bu isimler arasından bir atama yapılmaktadır. Burada temel yaklaşım; kişinin resmi olarak aday olmasıdır. İİBF dekan ataması sırasında da bu teamüllere göre hareket edilmiştir. Üniversitemiz Mühendislik ve Fen-Edebiyat Fakültelerinde de teamüllere uygun olarak dekanlık eğilim yoklamasında aday olup en yüksek oyu alan akademisyenler dekan olarak atanmışlardır. Kısacası bu durumda, basın kuruluşlarının ifadelerinde yer alan atama kültüründen bahsetmenin mümkün olmadığı, resmi adaylardan en yüksek oy alan kişinin dekan olarak atandığı görülmektedir.
Ayrıca Dekan olarak atanan Prof. Dr. Ramazan Sarı’nın akademik yetersizliğine dair yapılan açıklamalar da gerçeği yansıtmamaktadır. Prof. Dr. Sarı daha önce İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanlığı yapmış, başarılı bir akademisyendir.
Üniversitemiz yönetimine danışılmadan yapılan bu tür açıklamalara itibar edilmemesi ve açıklamamıza yer verilmesi için gereğini rica ederiz.”
AYŞE AYATA: AÇIKLAMA GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Rektörlüğün açıklamasını değerlendiren Prof. Ayata, "İlgili açıklama gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Eğilim yoklaması toplantısına Sayın Rektör bizzat kendisi ve 60 dolayında fakülte öğretim üyesi katılmıştır. Bu toplantıda Sayın Rektör isteyen arkadaşların istedikleri profesörleri aday gösterebileceğini kendisi bizzat ifade etmiştir. Buna dayalı olarak 9 Ocak 2018 tarihinde yapılan eğilim yoklamasında Fakültemiz öğretim üyelerinin büyük çoğunluğunun desteğini aldım. Eğilim yoklaması sonuçları ilan edildikten sonra Sayın Rektör beni aradı ve “aday mısınız?” diye sordu. Ben de aday olduğumu söyledim. Aynı konuşmada aldığım desteğe işaret ederek “ODTÜ ’de tarih yazdınız” şeklinde iltifat etti. Akabinde Rektörlük benden YÖK tarafından tüm adaylardan istenen gerekli belgeleri temin etmemi istedi. Gerekli belgeleri kendisine bizzat götürdüm. Orada yaptığımız konuşmada bana YÖK’e soyadı sırasına benim ismim de dahil, tercih belirtmeden, listeyi ileteceğini söyledi. İsmim YÖK’e iletildi ve güvenlik soruşturmasından geçtim. Ayrıca eğilim yoklaması amacıyla oluşturulan Seçim Kurulu sonuçları ve süreci 12 Ocak 2018 de ODTÜ kamuoyuna duyurmuştur. Yukarıda belirttiklerim dışında atama sonrası süreçte, sürece ve kişilere ilişkin hiçbir mesajım ve açıklamam olmamıştır" ifadelerini kullandı.
TUTANAKLAR REKTÖRLÜĞÜ YALANLADI
Cumhuriyet fakültede yapılan seçime ilişkin tutanağa ulaştı. Seçim sonuçlarının yer aldığı Prof. Dr. Erdal Özmen, Doç. Zanna Çıtak Aytürk ve Yrd. Doç. Dr. Asuman Göksel’in ıslak imzasının bulunduğu tutanakta 93 kişinin oy kullanabileceği seçimde 85 öğretim üyesinin oyunu kullandığı, 1 oyun geçersiz ve 6 oyun da boş kullanıldığı görüldü. Sonuçlarda ise İşletme Bölümü’nden Semra Aşçıgil’in 2 oy, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Ayşe Ayata’nın 53 oy, İşletme Bölümü’nden Ramazan Sarı’nın ise 23 oy aldığı tutanakla ve “Sunulan sonuçlar fakültemiz öğretim elemanlarının iradesini yansıtmaktadır” bilgi notu ile fakülteye duyuruldu.
AYŞE AYATA'NINSEÇİM TUTANAĞINDA İSMİ VAR
Rektörlüğün "Aday olmadı" dediği ve 93 kişinin oy kullanabileceği seçimde 85 oy kullanıldığı, 1 oyun geçersiz, 6 oyun da baş çıktığı, Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata'nın 53, Prof. Dr. Ramazan Sarı'nın 23, Prof. Dr. Semra Aşcıgil'in ise 2 oy aldığı görülüyor.
siyasetcafe.com