Adalet Bakanlığının, Akın İpek'in iadesi için İngiltere'ye gönderdiği resmi yazışmalar arasında yer alan bir belgede, Bylock'un suç teşkil eden ve gizli eylemler yürütmek amacıyla kullanılmadığı sürece kanıt olarak kullanılmadığına yer verildi.
İngiltere Mahkemesi’nin kararının ardından FETÖ terör örgütünün kontrolünde olan sosyal medya hesaplarında bir takım belgeler dolaşmaya başladı.
İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan metinlerin, kararın gerekçesi olduğu öne sürüldü.
Paylaşılan belgeler arasında Adalet Bakanlığı'na ait olduğu belirtilen 8 Kasım 2018 tarihli bir yazı da yer alıyordu. Yazının içeriği şöyle:
“(i) Türkiye’deki mahkemeler FETÖ üyeliği ve yöneticiliği suçlamalarıyla 31,400 'mahkumiyet' kararı verirken (CMK 314/1 ve 2. Maddeler), mahkemelerin aynı ceza kanunu maddeleri kapsamında herhangi bir suç tespit etmeyip, beraat kararı verdiği davaların sayısı 10,657'dir.
(ii) Türk Ceza Kanunun 309. Maddesi (Anayasal düzene karşı işlenen suçlar) kapsamında görülen davalarla ilgili olarak, mahkemeler 190 davada 'ceza vermiş' ve 632 tanesi beraatle sonuçlanmıştır.
(iii) FETÖ davaları ile ilgili Temyiz mahkemesi Yargıtay’dır ve 2018 yılının başından beri yerel mahkemeler tarafından verilen kararların yaklaşık olarak yüzde 40’ını aşağıda belirtilen FETÖ davalarındaki ihlaller nedeniyle 'bozmuştur':
(a) Sanığın Fetullah Gülen ve örgütüne (FETÖ) sempati duymasına dayalı mahkumiyetler/cezalar.
(b) ByLock, 'FETÖ üyeleri arasında haberleşme amaçlı kullanılan bu uygulama. Yazışmaların içeriği FETÖ’nün gizli amaçlarını gerçekleştirmek için hayati öneme haiz suç teşkil eden ve gizli eylemler yürütmek amacıyla kullanılmadığı sürece, bir kanıt olarak kullanılamaz…'
(c) FETÖ’ye finansal destek sağlamayı içeren herhangi bir eylem kendi başına FETÖ üyeliğine kanıt teşkil etmek için kullanılamaz.
(d) Mahkûmiyet kararları sadece polis tarafından elde edilen tanık ifadelerine ve diğer kanıtlara dayandırılamaz. Mahkeme sanıklar tarafından sunulan her türlü kanıtı talep etmeli ve dinlemelidir.”
DİKKAT ÇEKEN BYLOCK YAZISI
Yine paylaşılan belgelerde en çok dikkat çeken ise ByLock'la ilgili madde oldu.
Belgede “Evet, ByLock FETÖ üyeleri arasında haberleşme amaçlı kullanılan bir uygulama. Ancak yazışmaların içeriği, FETÖ'nün gizli amaçlarını gerçekleştirmek için hayati önemde bir suç işlemek ve gizli eylemler yürütmek amacıyla kullanılmadığı sürece kanıt olarak kullanılamaz.” ifadeleri yer aldı.
METNİ YAZAN MÜŞAVİR GERİ ÇAĞRILDI
Akın İpek kararının ardından paylaşılan belgelerin sahte olduğu ileri sürüldü.
Ancak, belgeyi Türkiye Cumhuriyeti İngiltere Büyükelçiliği'ndeki Adli Müşavir’in yazdığı ortaya çıktı.
Yani belge doğruydu…
Posta gazetesi yazarı Nedim Şener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Adli Müşavir’in Türkiye’ye geri çağrıldığını yazdı. Şener şu ifadeleri kullandı:
“FETÖ’cülerin üzerine atladığı ve maddi hatalarla dolu isimsiz ve imzasız bu yazıyı yazan T.C İngiltere Büyükelçiliğindeki Adli Müşavir geri çağrıldı. Yazı Akın İpek ile ilgili İngiltere’ye gönderilen 87 sayfalık dilekçeyle ters görüşte."
Bakanlık yetkilileri de olayı doğruladı.
ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Adalet Bakanlığı, FETÖ sanığı Akın İpek'in İngiltere'den iade süreci ile ilgili, "Londra Adalet Müşaviri hakkında inceleme başlatılmış ve Ankara'ya çağrılmıştır" ifadeleri kullanıldı.
siyasetcafe.com