MHP'nin af teklifi komisyonu geçemiyor!

Kamuoyunda af olarak nitelenen bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim öngören MHP’nin yasa teklifi, bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda yeniden gündeme geldi.

MHP’nin 24 Eylül’de TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinin mimarı MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Adalet Komisyonu’na katıldı. Yıldız’ın teklifin komisyonda ön sıraya alınması yönünde çağrıda bulunması beklenirken MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, bu yöndeki görüşünü açıkladı. Tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren MHP’nin teklifinin ivedi olarak görüşülmesi yönünde çağrı yapan Bulut, tekliflerin komisyonda görüşme sırasının nasıl belirlendiğini sordu.

Bulut, özetle şöyle konuştu:

“MHP’nin aylardır gündemde tuttuğu, gündeme getirdiği buradaki kanun teklifi kadar önemli bir kanun teklifi, komisyonunuza intikal etmiş olmasına rağmen aylardır Türkiye’de tüm yönleriyle hemen hemen her ilçede, beldede dört gözle bu kanun teklifinin nihayete ermesini veyahut bu tartışmaların sona ermesini beklerken MHP’nin bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinde şartlı indirim ile tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesine ilişkin kanun teklifi, sayın komisyonunuza 12 Ekim’de intikal etmiş olmasına rağmen kanun teklifimizden yaklaşık bir ay sonra 13 Kasım’da komisyonunuza havale edilmiş bir kanun teklifini MHP’nin tüm Türkiye gündemini yakından ilgilendiren bir kanun teklifinden daha evvel, daha ivedi şekilde görüşmeye değer bulmanızı anlamlı kabul ediyoruz.

Sayın Komisyonu’nuzun kanun tekliflerinin komisyonda görüşülmesine ilişkin gerçekten komisyonunuzun çalışma sistemi içerisinde gündemi belirlerken kriteriniz tam olarak nedir? Burada aldığı esas numarası mı, toplumdaki etkisi ve önemi mi yahut da tüm komisyonunuzun dışında başkaları için bu yasa teklifinin daha fazla ehemmiyet ifade etmesi mi? Biz kanun teklifimizi tartışılmaz, kutsal bir metin olarak görmüyoruz. Bir an önce yasalaşması lazım, herkes de bu kanun teklifinin altına mutlaka tartışmaksızın imza atması lazım gibi bakış açımız da yok. Teklif sunulurken kamuoyuna şunu da nazara aldık: Bu tartışılsın diye yapıcı ve katılımcı fikirlerle beslensin diye huzura getirilmiş bir kanun teklifi. Tartışılmasından endişe etmiyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızın, komisyon üyelerimizin yapıcı katkı ve eleştiriler dile getirmesinden endişe etmiyoruz. Bu toplumsal beklenti karşısında bir an önce de burada nihayete erdirilmesinin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz.

Ama buna rağmen Sayın Komisyonunuz icra iflas dairelerindeki bazı uygulamalara daha pratik çözümler getiren, bizim de bir çok yönüyle iştirak ettiğimiz bir teklifi MHP’nin teklifinin önüne almıştır. Bunu eleştiriyoruz. Tenkit ediyoruz. Bunun arkasındaki gerekçelerin Sayın Komisyon Başkanı tarafından açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, yeri geldiğinde Bulut’a açıklama yapacağını söyledi.

"Daha fazla beklemeden..."

Adalet Komisyonu üyelerinin konuşmalarını tamamlamasının ardından söz alan MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, "Toplumda 'şartlı ceza indirimi' ile ilgili büyük beklenti oluşmuştur. Bu sırada, bir takım çevreler teklifin yasalaşmaması için olanca güçleri ile gayret göstermişler, bazı dramatik olayları gündeme getirerek toplumu etkilemeye çalışmışlardır. Bu tartışmalar yapılırken cezaevlerinin içler acısı durumu da ortadadır. Tutuklu ve hükümlüler insan haysiyetine ve onuruna aykırı şekilde koğuşlarda üst üste yatmaktadır. Cezaevlerimizde 13 Kasım 2018 itibarıyla 260 bin hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Cezaevlerinin kapasitesi 220 bin kişidir. Yani 40 binin üzerinde kapasite fazlası bulunmaktadır. Teklifin yasalaşması halinde 162 bin tutuklu ve hükümlünün hukuki durumunda değişiklik olacaktır. Daha fazla beklemeden gündeme alınmasını rica ediyorum" dedi.

Köylü de Yücel ve Yıldız'a yanıt olarak şöyle konuştu:

"Çok hassas bir konu. Yani tamamen siyasi bir konu. Partilerin en azından bir takım istişareler yapıp belli bir noktaya gelmesi lazım. Böyle olmayınca diğer kanunlar gibi hemen burada görüşmeye açıp görüşmemizin çok fazla fayda sağlamayacağını düşünüyorum. O bakımdan partiler bu konuda bir çalışma yapsınlar, belki çalışma yapıyorlardır; onu da bilmiyorum. Belli bir noktaya geldikten sonra, belirli kısımlarda belki tamamında olmayabilir bir anlaşma, bir konsensüs sağlanırsa elbette ki komisyonumuzda görüşülür."

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri