MHP’de önce Genel Merkez’in ve ardından muhaliflerin ilan ettiği 10 Temmuz tarihi yaklaşırken, pek çok gelişme yaşanıyor.
Oktay Vural, Grup Başkanvekilliğinden istifa etti. Kimilerine göre de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ısrarı üzerine istifa etmek zorunda kaldı.
İstifasının ardından 15 MHP Milletvekilinin Vural’ı odasında ziyaret ettiği haberi basına yansıdı.
Oktay Vural, MHP içerisinde önemli bir figür. Yıllarca İzmir Milletvekili olarak Yusuf Kenan Tanrıkulu ile TBMM’de MHP’yi temsil etti.
Oktay Vural, 10 Temmuz’daki Seçimli Olağanüstü Kurultay’da bence Divan Başkanlığı için en güçlü isim olacaktır.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 10 Temmuz’da yapılacağını ilan ettiği Seçimli Genel Kurultay’da adayların kendisi ile yarışacaklarını söylemişti.
Ancak yaşanan hızlı gelişmeler 10 Temmuz tarihinde MHP Olağanüstü Genel Kurultay’ın yapılıp yapılmayacağı konusunda tartışmalara da yol açıyor.
Olağanüstü Tüzük Kurultayında MHP Kongre Heyeti Başkanlığına seçilen MHP İzmir Eski İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu 10 Temmuzda yapılacak Kurultayın gerçekleşmesi için Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvurduklarını ve MHP Genel Merkezi’nin de müracaatı bulunduğunu belirterek son sözü Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun vereceğini söylemişti.
Tüzük Değişikliğinin Yargıtay Başsavcılığınca MHP Tüzüğüne işlenmesi durumunda görünen o ki, MHP’nin 10 Temmuz’daki Olağanüstü Kurultayı’nın tüm iş ve işlemleri Müsavat Dervişoğlu’nun başkanlığındaki MHP Kongre Heyeti gerçekleştirecek.
Eğer, Yargıtay’dan herhangi bir itiraz oluşmazsa Müsavat Dervişoğlu fiilen 10 Temmuz’a kadar MHP’nin Genel Başkanı dahil tüm yetkilerini Heyet Başkanı olarak elinde toplamış oluyor.
Meral Akşener lehine tavrını en başından ilan eden Müsavat Dervişoğlu’nun elinde tuttuğu bu muazzam gücün karşısında MHP Genel Merkezi ve diğer MHP Genel Başkan Adaylarının rahatsız olduğu da görülüyor.
Meral Akşener, Dervişoğlu ile Kurultay sürecinde önemli bir avantaj sağlamış durumda. Fakat; Sinan Oğan’ın 19 Haziran’daki Olağanüstü Tüzük Kurultayındaki Divan oluşumunda 170 delegenin imzasını toplamış olmasının bazı hesapları değiştirdiğini de söylemek lazım.
Mevcut delege yapısının aritmetiğinde Kurultay süreci boyunca farklı ittifaklar, çok farklı denklemler ortaya çıkabilir.
Tabi, 10 Temmuz’da MHP Kurultayı gerçekleşirse.
Niçin bunu söylüyorum. Çünkü, MHP Genel Merkezi’nin bu yönde çalışmalarının olduğu da MHP kulislerinde dillendiriliyor.
MHP Genel Merkez çatısı altında Oktay Vural’ın istifasının ardından başka istifaların da her an gelebileceği haberleri var. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendi kurmay heyeti tarafından da tüm bu gelişmeleri öngöremediği eleştirilerine maruz kaldığı söyleniyor.
Devlet Bahçeli’nin muhtemel istifalarla daha fazla zor durumda kalmamak için kendisinin ilan ettiği 10 Temmuz tarihindeki Olağanüstü Kurultayın yapılamaması için hukuki yollara gideceği, Kurultay sürecini daha geniş bir zamana yaymak arzusunda olduğu konuşuluyor.
MHP’deki hava Türkiye’deki gibi çok sıcak.
Hep beraber izleyeceğiz, göreceğiz ve yazacağız.
Hakan Sönmez siyasetcafe.com