Fenerbahçe, Mesut Özil'in sakatlığı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Mesut Özil’e bugün Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde anestezi altında bel bölgesi faset eklem enjeksiyonu yapılmıştır” demişti. Fakat bu olayın iç yüzü daha farklı.
Fotospor'un haberine göre Mesut Özil'e yapılan bu işlem steroid içerdiği için FIFA, UEFA ve TFF'den izinler alınması gerekli. Fenerbahçe'nin bu tür bir izni almaması kafalarda soru işareti yarattı. Bu tarz ve benzeri ilaçların futbolcular üzerinde kullanılması büyük sonuçlar doğurabiliyor. Hatta futboldan men bile edilebiliyorlar.
MEN EDİLEN İSİMLER
Ayhan Akman'da 1996'da Gaziantepspor'da oynarken bu tarz bir olaya karışmış ve 6 ay men cezası almıştı. Hasan Şaş ise 2012 yılında Galatasaray'da forma giydiği dönemde futboldan yine aynı tür olaydan 6 aylığına men edilmişti. TFF'den o dönem yapılan açıklamada, "‘17 Şubat'ta oynanan Sakaryaspor- Galatasaray Türkiye Kupası maçında doping içeren madde kullandığı tespit edilen Hasan Şaş'a 6 ay müsabakalardan men cezası verilmiştir’’ denilmişti.
Bundan yakın zaman önce de Ajax'ın başarılı kalecisi Onana'nın steroid tarzı ilaçlar kullandığı gerekçesiyle FIFA yıldız futbolcuyu 12 aylığına men etmişti. Ajax kulübü, Andre Onan'nın idrar testlerinde yasaklı maddeye rastlandığını duyurmuştu. Kulüp, Kamerunlu kalecinin hastalığı sırasında eşinin ilacını kullandığını ve bunun yasaklı maddeler arasında olduğunu bilmediğini açıklamıştı.
FASET EKLEM ENJEKSİYONU NEDİR?
Faset eklem steroid enjeksiyonu, faset eklemlere bağlı bel problemlerinde uygulanan bir girişimsel tedavi yöntemi olarak biliniyor. Operasyon geçiren kişilere 2 gün beli ve boynu aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınmaları tavsiye ediliyor. Enjeksiyonunun hastalarda 6 ay ile 2 yıl ve daha fazla bir süre iyilik hali sağlayabileceği belirtiliyor.
Siyasetcafe.com