Menzil'in şifreleri! Gavs kime denir, nasıl sofi olunur, post kavgasını kim kazandı?

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’den sonra Devlet içerisinde en hızlı yapılanmaya sahip iki cemaatten biri olan Menzil tarikatı ile ilgili bilinmeyen ve merak edilen detaylar. Gavs kimdir, Nasıl sofi olunur? Post kavgasını kim kazandı?

Menzil kamuoyunda tarikat olarak bilinse de tarikat değil, Nakşibendî tarikatına bağlı bir cemaattir. Cemaatin merkezi Adıyaman İl’ine bağlı Kâhta İlçesi’nin Menzil Köyü’dür.

Menzil cemaati ismini ”Menzil” Köyü’nden almıştır. Nakşibendi geleneğinin devamı oldukları iddiasında olan cemaat, silsile yoluyla Nakşiliğin en sadık savunucuları ve uygulayıcıları oldukları iddiasındadır. Yine cemaatin iddiasına göre, Nakşibendi tarikatının kurucusu Nakşibend’in vefatından sonra silsile yoluyla, Semerkand, Buhara, Horasan, Bağdat, Kerkük, Şam ve son olarak Anadolu’ya kadar uzanan bir geçmişe sahipler.

Bugünkü Menzil Şeyhi Abdulbaki Erol’un abisi Raşit Erol, dedesi ise, Abdulhakim Erol’dur.

Menzil ailesi, dede Abdulhakim Erol zamanında Menzil köyüne gelmiş. Aile, önce Siirt’te, sonra bir süre Bitlis’te ikamet etmiş, daha sonra Adıyaman’ın Menzil Köy’üne yerleşmişler.

Nakşibendi tarikatının Halidiye kolu mensubu olan aile Menzil’e geldikten bir süre sonra “Menzilciler” diye anılmaya başlamış.

Abdulhakim Erol öldükten sonra yerine 1972 yılında oğlu Raşit Erol geçiyor.

Raşit Erol zamanında Menzil ismi daha çok duyulmaya başlıyor.

 

MENZİLE SEYAHATLER VE RUHANİ DÖNÜŞÜM!

 

Menzil ismi duyuldukça ziyaretçileri de artmaya başlıyor. Türkiye’nin dört bir yanında otobüsler Menzil’e yolcu taşıyor. Alkolikler, kumarbazlar, uyuşturucu bağımlıları ve diğer kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyeler çareyi Raşit Erol’un elini öpmeyi son çare olarak görüyor. Dergah’a ulaşanların çoğunluğu şeyhin bir el hareketi ile kurtulduğunu söylüyor. Yani, Menzil’e gidenler “Sofi” olarak geri dönüyor. Bazı siyasi partilerin gençlik teşkilatları bu seyahatleri organize ederek otobüsler kaldırıyor, saflarına siyasi sofileri katıyorlar.

 

RAŞİT EROL NASIL ÖLDÜ?

Raşit Erol’un ve Menzil cemaatinin en parlak günlerini bir genç karatıyor. Murat Erol adındaki bu genç Denizli’nin Babadağ İlçesi’nden Menzil’e geliyor. Murat Erol, 1991 yılının 16 Mart günü Ramazan Bayramı’nda Raşit Erol’un elini öpmek için yaklaşınca cebinden çıkardığı bir iğneyi şeyhin eline batırıyor. İçinde tarım ilacı olan iğnenin içindeki zehir artık Raşit Erol’un damarına girmiş ve kanına karışmıştı.

Saldırıyı gören Menzil sofilerinden Adem Kazan Murat Erol’u bıçaklayarak öldürmeye çalışsa da başarılı olamıyor.

Hemen hastaneye kaldırılan Raşit Erol saldırgandan şikâyetçi olmuyor ve arkasında kimler var diye öğrenmek istiyor.

2 yıl sonra (1993 yılında) Raşit Erol hayatını kaybediyor.

 

Raşit Erol

 

POST KAVGASI NASIL BAŞLADI?

Erol’un ölümünün ardından yerine kardeşi Abdülbaki Erol geçiyor. Ancak Raşit Erol’un oğlu Fevzettin Erol, amcasının şeyhliğini kabul etmeyerek, postu isteyince kavga başlıyor.

Nakşibendilerin önde gelen cemaatleri arasında gösterilen Menzil’deki post kavgasını Abdulbaki Erol kazanıyor.

 

GAVS KİME DENİR, GAVS-I SANİ NE DEMEK?

Menzil şeyhleri, kullandıkları Gavs, Gavs-ı Sani unvanları kendilerini Allah’ın yeryüzündeki temsilcileri olarak görüyorlar.

Peygamberin takipçisi olduklarını iddia edenlere Kutub, Kutup makamının bir ilerisi de, Gavs, Gavsiyet makamı olarak kabul edilir. Gavsiyet makamında olanların en önemli özelliğinin ise, tasarruflarının öldükten sonra da devam ettiğine olan inançlarıdır. Gavs-ı Sani “ ikinci Gavs”” anlamında kullanılmaktadır. Menzil şeyhi Abdulbaki Erol’a sofiler Gavs-Sani diyorlar. Sofilerin araba alırken plakalarının bu isme uygun olarak GVS olmasını tercih ediyorlar.

 

TÖVBE ALMAK

Bir müridin Menzil tarikatına bağlanması ve “sofi” olması için öncelikle şeyhten tövbe alması gerekir. Tövbe almak için şeyhin elini tutmak gerekir, ancak tövbe ritüeline katılanların sayısının çok olması sebebiyle pratik bir yol bulunmuş. Şeyhin tuttuğu ipin ucuna tutunan müridler şeyhin sözlerini tekrar ederek ilk aşamayı tamamlarlar. 2. Aşama için de bazı kuralları tamamlamaları gerekir. Bunun için de “Tövbe adabı” kuralları yerine getirilmelidir.

 

 

Menzil şeyhinin seçtiği vekilleri de tövbe verebilir. Değişik İl ve İlçelerdeki dergahlarda yeni gelen müridlere şeyhin yetki verdiği kişiler tövbe verebilir.

 

 

 

ŞEYH’E İTAAT FARZDIR

Sofiler şeyhe kayıtsız şartsız itaat ederler. Şeyhe ve dergaha hizmet de esastır. Sofiler Menzil şeyhine “Hizmet Nimettir” esasıyla bağlıdırlar. Ne kadar hizmet edersen Allah’ın nimetlerinden o kadar yararlanırsın inancı hakimtir.

Raşit Erol’un oğlu Fevzeddin Erol’un “Gavs’ın evlatlarına köle olmak farzdır” dediği video konuşmasında da anlattığı gibi, Şeyhe itaat, Gavs ailesine, hatta çocuklarına kölelik farzdır!

 

 

 

 

siyasetcafe.com

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (60)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Tarih Haberleri