Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB)'nın tarikatlar raporunda Menzil cemaatinin ticari yönüne ve devletteki yapılanmasına dikkat çekilmişti.
Gazeteci Saygı Öztürk "Menzil tarikatının iki yüzü" adlı kitabında ise detaylı bir inceleme ile, Menzil hakkında önemli bilgiler verdi. Birçok dikkat çekici bilginin yanı sıra Menzil köyünde terör olmamasına rağmen korucuların olduğu ve Menzili olan koruculara devletin maaş ödediğini ortaya çıktı.
MENZİL KÖYÜ TERÖR BÖLGESİNDE DEĞİL
Menzil köyü terör bölgesinde bulunmuyor. Teröristlerin geçiş için kullanmadığı bir yer, ancak, Adıyaman Valiliği Menzil köyü için 18 güvenlik korucusu, bir de korucubaşı görevlendirmiş. Kaleşnikof silah verilen güvenlik korucuları yörede “kuş uçurtmuyor” demek de yerinde olur.
DEVLET MENZİLCİLERE KORUCU MAAŞI ÖDÜYOR
Terör bölgesi olmadığı yerde Menzilcilere, devlet korucu maaşı ödüyor. Yöreyi çok iyi bilen bir yurttaşın anlattıkları şunlar:
Güvenlik korucuları 26 ilde var. Bunlar terörün olduğu, teröristlerin geçiş yolları üzerinde önlem alır. Ama menzil köyünde terör de yok. Teröristlerin geçiş yolda değil. Buna rağmen köyde 19 güvenlik ordusu istihdam ediliyor. Bunların tamamı Menzilcilerden oluşuyor. Şu anda (20 Ekim 2019 ) bir güvenlik korucusu 2160 TL maaş 135 TL ek ödeme alıyor. Yani güvenlik korucuları hem menzil ve işyerlerinde çalışıyor, hem de devletten maaş alıyor. Ben bir yurttaş olarak bunları doğru bulmuyorum.
Menzil köyü korucuları köyde çevre güvenliğini sağlıyor. Yol denetimlerine çıkıyor. Yani bölgeye gelen kişileri durdurmak kimlik kontrolü yapmak gibi çalışmaları da bulunuyor.
Üniformalı korucuların yanında bir de Menzilcilerin kendilerinin oluşturduğu ayrı bir güvenlik sistemi var. Bunlar özellikle Menzil’e yeni gelenlere gölge gibi izliyor. Dikkat çekmemek için bakıyorsunuz, başka birisinin takibine takılıyorsunuz.
MENZİL'E DEVLET HER KONUDA CÖMERT DAVRANMIŞ
Menzil adı köy olarak geçiyor ama anlamıyla modern bir ilçe görünümünde. Birbirinden lüks binalar, işyerleri ve hemen çoğu üzerinde “Hizmet” yazısı var.
Menzil’e Adıyaman-Kâhta Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden 972.000 TL harcanmış. Menzil’e devlet her konuda cömert davranmış. Hiçbir köyde olmayan burada var. 20 yataklı devlet hastanesi bulunuyor. Burada altı uzman hekim var. Menzilci vakıflardan birinin başkanının oğlu da hastanede görev yapıyor.
Çevre köylerden Kâhta ve Adıyaman hastanelerine gidebilmek için önce Menzil hastanesine gelinmesi ve onların onayının alınması gerekiyor.
siyasetcafe.com