MEB'in okul teşvikleri zengin çocuklarına gitti!

Tasarruf gerekçesiyle kesintiye giden MEB’in, amacı dar gelirli ailelere destek olmak olan özel okul teşviklerini varlıklı ailelere de dağıttığı ortaya çıktı...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğrencileri özel okula teşvik etmek amacıyla bütçesinden karşıladığı eğitim öğretim desteğine ilişkin denetim mekanizmasının doğru işletilmediği ortaya çıktı.

Dar gelirli ailelerin yararlanması için uygulamaya konulan özel okullara teşvik bütçesinin büyük bölümünün ihtiyacı olmayan ailelere aktarıldığı ortaya çıktı. Sayıştay 2017 yılı Denetim Raporu’nda, MEB’in özel okul teşviki konusunda yeterli denetimi gerçekleştirmediği tespit edildi.

MEB’in her yıl artırdığı özel okul teşviklerinin ihtiyacı olan ailelerden çok maddi durumu iyi ailelere verildiği saptandı. Sayıştay denetçileri, özel okullara teşvik bütçesinin varlıklı aileler tarafından suiistimal edildiği konusunda Bakanlığı uyardı.

Özel okul teşviki almak isteyen ailelerin gelirlerinin yeterli ölçüde denetlenmediğine dikkati çeken Sayıştay, MEB’in velilerin beyanlarına göre hareket ettiğini belirtti. Raporda, özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerin MEB’den teşvik alabilmesi için temel kriterin velilerin gelir düzeyi olduğunun altı çizilerek Bakanlığın bu kriter için yalnızca velilerin beyanlarını dikkate aldığı ifade edildi.

'Objektif ve denetlenebilir olmalı'

MEB’in aile beyanlarının doğruluğunun tespitine yönelik bir sistemi bulunmadığı bildirildi. Özel okullara verilen eğitim öğretim desteğinin Bakanlığın bütçesinin önemli bir kısmına karşılık geldiğini vurgulayan Sayıştay denetçileri, destek uygulamalarının objektif ve denetlenebilir kriterlere dayalı bir sistem aracılığıyla verilmesi konusunda MEB’i uyardı. Teşvik sisteminin asıl amacının düşük gelirli ailelere avantaj sağlamak olduğunu hatırlatan Sayıştay, kayıt dışı oranının yüksek olduğu sektörlerdeki işverenlerin ve gelirlerinin tümü kayıt altında olmayan serbest meslek mensuplarının teşviklerden daha çok yararlandığını belirledi.

Yüksek gelirliler de yararlandı

Eğitim öğretim desteklerinin doğru adreslere ulaştırılmadığını kabul eden MEB, velilerin mali durumlarını tespit edecek bütünleşik bir sistem olmadığını belirtti. Bazı bilgi ve belgelere erişimde yaşanan problemlerin kendilerini beyan esaslı çalışma yapmaya zorladığını ifade eden Bakanlık yetkilileri, teşvik uygulamasının başlatıldığı 2014-2015 eğitim yılında müracaatların belirlenen kontenjanın altında kaldığını belirterek kontenjan doldurmak için teşviklerin ayrım gözetmeksizin dağıtıldığını açıkladı.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri