Bilim insanları, Mars’la ilgili yapılan çalışmalar neticesinde yeni bir bilgiye daha ulaştı. Amerika’nin Chicago Üniversitesi’ndeki bilim adamları, sonuçları ‘Science Advances’ dergisinde yayımlanan çalışmada, Mars’taki iklim şartlarına dair mevcut bilgilerin tam tersine, Kızıl Gezegen’in milyonlarca yıl önce suyun gece ve gündüz sıvı halde kalmasını mümkün kılan sıcak iklime sahip olduğuna dair izler bulunduğunu açıkladı.
DÜNYA’DAKİLERDEN DAHA BÜYÜK!
Mars’ta su aşındırması sonucu meydana geldiği belirlenen derin vadiler bulunduğunu açıklayan araştırmacılar, bu vadi yataklarının genişliğinin tabanlardaki çakıl taşı oluşumlarının, buradan akan nehirlerin Dünya’dakilere oranla çok daha büyük ve güçlü debiye sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
MEVCUT BİLGİLERLE ÇELİŞİYOR
Ancak bilim insanları, bahsi geçen kanıtların, Mars’ın ikliminin evrimine dair mevcut bilgilerle çeliştiği, bu seviyede güçlü sulak iklimin hangi şartlarda oluştuğunun bilinmediğini belirttiler.
Kızıl Gezegen’in geçmişinde belirli bir dönemde suyun gündüz ve gece şartlarında sıvı halde kalmasına imkan sağlayan sera etkisinin meydana geldiğinin anlaşıldığını bildiren araştırmacılar, bunun uzun süre devam ettiğini ancak bu iklim şartlarının uzun zaman içinde değil, bir düğmenin açılıp kapanması gibi ani bir şekilde değiştiğini ve aşırı soğuk ve kurak iklimin hakim olduğunun anlaşıldığını aktardı.
Bu durumun Mars’ta atmosfer oluşumunun daima zayıf olduğuna dair bilinen açıklamalarla çeliştiği belirtildi.
siyasetcafe.com