Korona günlerinde unutulan gelenekler canlanıyor, işte onlardan biri:"Zimem Defteri"

Alan elin veren elin görmediği bir sistem: bir Osmanlı geleneği, Zimem Defteri korona günlerinde tekrar canlandı.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan sağlık sıkıntılarının yanı sıra ekonomik sıkıntılar da baş göstermeye başladı salgınının ilk gününden itibaren Türkiye’de. İşyerlerinin birer birer kapanması, arkasından gelen Ramazan..Hal böyle olunca bakkallardaki veresiye defterleri epey kabardı.

Gün geçmiyor ki haberlerde bir hayırseverin vatandaşlardan birinin veresiye defterini kapattığı haberini okumayalım. Bu hareket aslında bize hiç de yabancı değil…Osmanlı gelenekleri arasında yer alan “bir elin verdiğini diğer elin görmemesi” düsturu ile olgunlaşan “Zimem defteri” bu geleneğimiz.

Geçtiğimiz günlerde iş dünyası da bir karar alarak vatandaşın veresiye defterini kapatmaya karar vermişti.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesine katkı vermek isteyen MÜSİAD, DEİK ve ASKON gibi iş dünyası örgütleri üyelerine ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye defterlerindeki borçları kapatmaları çağrısında bulunarak: "Biz 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Ülkemiz ve dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu süreçte herkes üzerine düşen görevi yapmak zorunda" sözleriyle seslenmişti.

ALAN ELİN VEREN ELİ GÖRMEDİĞİ BİR SİSTEM ZİMEM DEFTERİ

Bir Osmanlı Geleneği

 


Osmanlı döneminde zenginler Ramazan ayı gelince esnafları dolaşır, 'zimem defteri' denilen borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı. Ne zengin kime yardım ettiğini, ne de fakir kimin yardım ettiğini bilirdi. Bu güzel adetle zenginin mağrur olmadan vermesi, fakirin mahcup olmadan alması sağlanırdı. Alan elin veren elden haberinin olmadığı bu sistem son dönemde yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.

 

 

Siyasetcafe

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Ermenilerin Anadolu'daki Türk katliamları
Kimileri şehit, kimileri gazi oldu, Kurtuluş Savaşı'nın çocuk kahramanları
TBMM’nin kuruluşunun 100’üncü yılında, İngiliz istihbarat raporları ortaya çıktı

Tarih Haberleri