Kimileri şehit, kimileri gazi oldu, Kurtuluş Savaşı'nın çocuk kahramanları

Şüphesiz ki Türk tarihinin en önemli savaşlarından birisidir Kurtuluş Savaşı. Bir milleti esaret altında olmaktan kurtaran Kurtuluş Savaşı’na 7’den 70’e bütün bir millet katılmıştır.

Onlar Kurtuluş Savaşı’nın çocuk askerleriydiler...

Kurtuluş mücadelesinde pek çok evladını şehit veren Türkiye’de  çocuk kahramanlar çok önemli rol oynamışlardır. Fındıklıoğlu İbrahim, Sait Yalçın, Kısakürekzade Şahap, Etlioğlu Ahmet Duran, Bombacı Ahmet, Şekerci Ökkeş ve Çuhadar Ali, çocuk olmalarına rağmen canları pahasına milli mücadele yer aldı. Kimileri savaş esnasında şehit oldu kimileri de gazilik gururunu yaşadı.


Şüphesiz ki Türk tarihinin en önemli savaşlarından birisidir Kurtuluş Savaşı. Bir milleti esaret altında olmaktan kurtaran Kurtuluş Savaşı’na  7’den 70’e bütün bir millet katılmıştır. Bu kahramanlık destanında çocuklar da yer almış ve büyük yararlılıklar göstermiştir.

İşte Kurtuluş Savaşı’nın çocuk kahramanları;

Şekerci Ökkeş

Maraş’ı işgal eden Fransızlara karşı halk tüm gücüyle direnmeye başlamıştı. Onlardan biri de Şekerci Ökkeş’ti. Ancak annesi Ökkeş’e "Henüz küçüksün, seni hemen vururlar oğlum" demişti. Şekerci Ökkeş’in verdiği cevap ise "Yaşım küçük ama imanım büyüktür anne. Şehit olacaksam, vatan ve millet uğrunda şehit olacağım. Ben ölmeliyim ki düşman sizlere ilişmesin" diyerek büyük bir cesaret örneği göstermişti.

 

Bombacı Ahmet

Savaşın şiddetli zamanlarında Bombacı Ahmet diye korkusuz bir çocuk adından söz ettiriyordu. Maraş kalesine erzak ve mühimmat taşıyordu. Ancak sadece onlarla kalmıyor, haber de getiriyordu. 17 yaşında hayatını kaybettiği biliniyor.

Etlioğlu Ahmet Duran

Etlioğlu Ahmet Duran ismindeki çocuk milli mücadelenin ardından Ankara’ya davet edilmişti. Madalyasını ise bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa takmıştı.

 

Çuhadar Ali

Ermeniler tarafından öldürülen 2 Türk'ün intikamını almak için yola çıkıp, 3 Ermeni çeteden ikisini öldürüp birini yaralayan Çuhadar Ali ise henüz 17 yaşında şehit oldu.

 

 

Edip Somunoğlu

Ebulhindili Cafer Bey komutasında kurulan ve sadece Dadaşlardan oluşan birlik, 1920’de Ankara’ya gider. Yunan ordularına Geyve Boğazı’nın geçilmez olduğunu gösteren, Düzce ve Adapazarı isyanlarının bastırılmasında büyük rol oynayan birliğin içinde düşmana karşı savaşanlar arasında 7 yaşında bir çocuk da vardır. Bu çocuk, 1955-1960 yılları arasında Erzurum’un belediye başkanlığını yapan Edip Somunoğlu’ndan başkası değildir.

 

Çukurovalı Osman

Toroslarda sıkıştırılan tam teçhizatlı Fransız müfrezesi kâgir bir binaya sığınır. Ancak günler geçmesine rağmen Fransızlar binadan çıkmazlar. Gece karanlığından faydalanan Çukurovalı Osman ismindeki 14 yaşındaki kahraman çatıya çıkar, gaz yağı tenekesiyle binayı ateşe verir. Müfreze dışarı çıkmak zorunda çıkar.

 


Erzurum'un çocuk kahramanları

Erzurum'da, 1889 yılında Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından kurulan ve günümüze kadar yaklaşık 50 bin mezun veren Erzurum Lisesi de eğitim ve bilime sağladığı katkı kadar cephelerde orduya verdiği destekle biliniyor.

 

Lisede eğitim-öğretim gören 10-15 yaşlarındaki çocuklar, yatak çarşaflarından çuval yaparak 1914'te Sarıkamış Harekatı'nda cephede orduya destek için sırtlarında erzak ve mühimmat taşıdı.

 

Vatan savunmasında önemli bir görev üstlenen çocuklar, 1915 Çanakkale Savaşları'nda ise cephede savaşırken şehit oldu. Çanakkale'ye giden öğrenciler dönmediği için Erzurum Lisesi o dönemde 3 yıl boyunca mezun veremedi.

Çocuk yaşlarında savaşın korkunç şartlarıyla karşılaşan nice isimsiz kahraman mücadele boyunca hem cephede hem cephe gerisinde Türk ordusuna destek vermişlerdi.


 

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

TBMM’nin kuruluşunun 100’üncü yılında, İngiliz istihbarat raporları ortaya çıktı
Bahtiyar Aydın: Hangi Osmanlıyız-2
İslam toplumunda hangi salgınlar oldu, hastalıklarla nasıl baş edildi, Taun nedir?

Tarih Haberleri