ABD merkezli düşünce kuruluşu Ulusal Ekonomik Araştırmalar Ofisi tarafından yayınlanan çalışmada, Kayseri yakınlarında bulunan ve Asur Ticaret Kolonilerinin Anadolu'daki merkezi olan Kaniş kentinin kalıntılarında arkeologların, binlerce kil tableti ortaya çıkardığı belirtiliyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Kayseri yakınlarındaki Kaniş antik kentindeki araştırmalar, 4000 yıl önce bugünkü Irak topraklarından çıkan Asurlu tüccarların orta Anadolu'ya yerleşmeye başladığını ve bölgede ticarete giriştiğini belirtiyor.
Arkeologların ve ekonomistlerin açıklamalarına göre; söz konusu kil tabletler üzerine yazılanlardan; Asurlu tüccarların mal sevkiyatı, borçlar ve yeni ticaret anlaşmaları hakkındaki bilgi edinilebileceği gibi, daha önce yeri bilinmeyen çok sayıda antik kentin nerede olabileceğine dair ışık tutacak bilgilerin de yer alacağı belirtiliyor.
Daha önce antik kentlerde yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen tabletlerin okunmasıyla Puruşaddum, Mamma, Zalpa ve Hahhum gibi antik kentlerin yerleri belirlenmiş idi.
Asurlu tüccarların kil tabletlerine dayanarak hazırlanan olası antik kent haritası.
Araştırma ekibinde yer alan Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ali Hortaçsu, elde edilen verilerin sadece antik kentlerin yerini belirlemekle kalmadığını, bu kentlerin ne kadar varlıklı olduğunu söylemenin de artık mümkün hale geldiğini ifade ediyor.
Proje direktörü Harvard Üniversitesi'nden Asurolog Gojko Barjamovic ise İngiltere'de yayınlanan Times gazetesine yaptığı açıklamada "Türkiye'nin bu araştırmanın sonuçlarını temel alarak yeni kazı alanlarına izin vermesini beklemiyoruz. Arkeoloji dünyası aynı zamanda uluslararası siyaset dünyasının bir parçası" diyor.
siyasetcafe.com