İsrail-Gazze hattı iki gündür 2014'teki Gazze Savaşı'ndan bu yana en ciddi çatışmalara sahne oluyor. Saldırılarda şu ana kadar biri İsrailli, 6'sı Filistinli olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti. Karşılıklı fırlatılan füzeler, gözleri bir kez daha bölgeye çevirdi. Gazze'den atılan 100 roketten 25'inin İsrail'e düşmesi, "aşılamaz" denilen füze savunma sistemi Demir Kubbe'yi tartışmalı hale getirdi.
İsrail'in tartışmalı füze savunma sistemi Demir Kubbe'nin temelleri 2000'lerin başında Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde atıldı.
Birinci İntifada’da taş ve molotof kokteyli kullanan Filistinli direnişçiler, İkinci İntifada'da İsrail'in hava saldırılarına yanıt vermek için roketler kullandı. 2000-2005 yılları arasında devam eden İkinci İntifada sırasında Filistin tarafından gelen binlerce Kassam roketi, İsrail yönetimini kısa menzilli bir savunma sistemi geliştirmeye yönetti.
Çelik borulardan üretilmiş el yapımı Kassam roketleri büyük bir psikolojik etkiye yol açtı. ABD'nin finansman desteğiyle yürütülen projede ilk test atışı 2008 yılında gerçekleştirildi. 2011 yılında hizmete girdi. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesindeki Rafael şirketince üretilen Demir Kubbe asgari 4, azami 70 kilometre menzile sahip.
"Demir Kubbe" adı verilen kısa menzilli sistem, radar ve kameralarla çalışıyor, roket ve top mermilerini fırlatışından birkaç saniye içinde tespit ve imha ediyor. Obama döneminde açıklanan belgelere göre, savunma sisteminin maliyetinin 1,3 milyar dolarlık kısmının ABD tarafından karşılandığı biliniyor. ABD bütçesinde yüzlerce milyon dolarlık ödenek ayrılmış durumda.
Demir Kubbe sistemi 3 metre uzunluğunda ve 16 santimetre çapındaki katı yakıtlı "Tamir" füzelerini kullanıyor. "Iron Dome" bataryası radar, komuta - kontrol merkezi ve her biri 20 adet Tamir füzeli 3 fırlatma rampasından oluşuyor.
Üretici Raytheon'un verilerine göre İsrail'de toplam 10 Demir Kubbe bataryası bulunuyor. Toplamda 600 ile 800 füzenin fırlatmaya hazır tutulduğu ifade ediliyor. Üreticisi Demir Kubbe'nin 10 füzeden 8'ini imha edebildiğini belirtiyor. Ancak geçen süre zarfında Filistinliler de roketlerini geliştirdi. Çelik borulardan üretilen Kassam roketlerinin yerini yüksek patlayıcılı savaş başlıkları taşıyan güdümlü füzeler aldı.
Grad füzelerinin çevresine yerleştirilen Kassam füzelerinin, İsrail savunma sisteminin sınırlarını zorladığı ifade ediliyor. Tek bir Tamir füzesinin maliyeti 40 bin dolar. Bu sebeple Demir Kubbe dünyanın işletimi en pahalı hava savunma sistemleri arasında yer alıyor. İsrail ise füze sisteminin maliyetinin düşürülmesi için çalışıyor.
siyasetcafe.com