Bazı kelimeler vardır ki sözlük anlamlarını biliriz ama onlar sözlüklerde yerini almış kelimelerden ibarettir bizler için. Bazı kelimeler de vardır ki hayatın bize getirdikleri ile o kelimelerin anlamını dibine kadar yaşarız.İşte o kelimelerden biri de “karantina.”
Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı saran koronavirüs salgını, başladığı günden beri dünyadaki tek gündem konusu oldu. Karantina kelimesi de son zamanlarda çok duyduğumuz bir kelime haline geldi.
Peki nedir bu karantina?
Karantina kelimesinin sözlük anlamı; bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbirsel faaliyetlerin tümü, sağlık yalıtımıdır.
Karantina kelimesi nerden gelir?
Karantina kelimesinin kökeni İtalyanca’dan gelmektedir. Quarantina İtalyanca da 40 anlamına gelir.
Ekonomisi ticarete dayanan Venedik Cumhuriyetinde, başkent Venedik'e salgın hastalık bulaşmasın diye kentte gelen gemiler 40 gün şehir açıklarında denizde beklermiş. Karantina kelimesi buradan gelir.
İLK KARANTİNA İSTASYONU VENEDİK’TE
Karantina kelimesi de Latince “40” anlamına gelen “Quadraginta” kelimesinden türetildi.
Vebanın kuluçka ve öldürme süresi 40 gün Venedik’e girişleri yasaklandı. İlk karantina istasyonu “lazaretto” adıyla 1423’te Venedik’te kuruldu.
Lazaretto’dan Venedik’e yolcu getiren teknelerde önlem olarak denizciler ile yolcular ayrı bölümlerde tutuluyordu.
Denizciler açıkta, yolcular ise teknenin kapalı bölümünde yolculuk ediyordu. Bugün bazı teknelerde kullanılan lazaret terimi o günlerden gelmedir. Venediklilerin buluşu olan bu önlem kısa sürede bütün büyük Avrupa kentlerine yayıldı.
Gönüllü karantina nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda “gönüllü karantinaya” vurgu yapmakta. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Alınan bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmasını istemiyorsak gönüllü karantina şartlarına harfiyen riayet etmeliyiz. Ne demek gönüllü karantina, yani evimizden çıkmayacağız. Dünyada kurallara uyduğumuzda nasıl kısa sürede başarıya ulaşacağımızın da kurallara uymadığımızda nasıl büyük felaketlerle karşılaşacağımızın da örnekleri mevcuttur" ifadelerini kullanmakta.
Siyasetcafe.com