Kalp hastalarının oruç tutması sakıncalı mı?

Kalp hastaları oruç tutabilir mi? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Göksel Dağaşan açıkladı. İşte ayrıntılar;

Kalp hastalarının oruç tutması sakıncalı mı? Hangi durumlarda oruç tutabilirler? sorularını yanıtlayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Göksel Dağaşan, önemli açıklamalarda bulundu.

Kalp hastalarının hangi durumlarda oruç tutabileceklerine ilişkin bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Göksel Dağaşan, son bir yıl içerisinde kalp krizi geçirmemiş, ilaç tedavisiyle kontrol altında olan yüksek tansiyon hastalarının, uzman kontrolünde oruç tutabileceklerini söyledi.

HANGİ HASTALAR İÇİN SAKINCALI?

Oruç tutmanın iyi huylu kolesterolü yükselttiğini, uzun süreli açlığın sıvı kaybına neden olduğunu açıklayan Dr. Göksel Dağaşan, “Bu nedenle orta ve ileri derecede kalp hastalığı, kontrolsüz hipertansiyonu, diyabeti, böbrek gibi kronik hastalığı olan hastaların ve kalp yetmezliği olanların oruç tutması kesinlikle sakıncalıdır” dedi.

DİYET PROGRAMLARINA MUTLAKA UYUN

Dağaşan, oruç tutacak kalp hastalarını kontrol eden doktorların verdiği diyet programlarına hastaların mutlaka uyması gerektiğini, önerilen seviyede tuz ve yağ tüketimeleri gerektiğini belirtti.

İFTARDA HAFİF YEMEKLER TÜKETİN

Kalp hastalarının, özellikle bu dönemde diyetlerini bozmamaları konusunda uyarıda bulunan Dağaşan, “Sebze ve salatayı mutlaka tüketmeli, et olarak da balığın tercih edildiği beslenme biçimini tercih etmeliler. İftarda oruçlarını hurma ve çorba gibi daha hafif gıdalarla açmalılar.

HIZLI YEMEYİN, KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR

Ara verdikten sonra diğer yemeklere geçmek yerinde olacaktır, hızlı yemek yenmemelidir. Çünkü uzun süreli açlık sonrası ağır yemek kalbin iş yükünü yüzde 20 arttıracaktır. Bu da kalp krizini tetikleyebilir. Bu nedenle günlük ihtiyaç olan besin miktarı iftarla sahur arasında bölüştürülerek azar azar ve sık alınmalıdır.

GAZLI İÇECEK İÇMEYİN, YAĞLI YEMEKTEN UZUN DURUN

Hazmı zor gıdalardan, yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. En az 2 litre suyu, iftar ile sahur arasına bölerek içmek önemlidir. Özellikle sahurda çay, kahve yerine bol su, komposto, az tuzlu ayran tercih edilmelidir. İftarda gazlı içecekler tüketmekten kaçınılmalıdır” dedi.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri