İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray ile Hürriyet yazarı Ahmet Hakan arasında 24 Haziran seçimlerine ilişkin polemik sürüyor.
Gazeteci - Yazar Ahmet Hakan, geçen gün köşesinde muhalefete sert ifadeler ile yüklendi.
Ahmet Hakan köşesinden “Oyların sayımı ve sonuçların anında kamuoyuna duyurulması konusunda alternatif bir oluşum gerçekleştirmekten aciz olanların... ‘Seçimde hile vardı, oylarımız çalındı’ diye ağlaşmaya hakkı yoktur” diye yazdı.
Hürriyet yazarı Hakan’a yanıt ise İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray’dan geldi. Çıray sosyal medya hesabından, “Sayın Ahmet Hakan dünyanın hangi medeni ülkesinde devleti oy çalacak diye ‘paralel YSK’ kurmadıkları için muhalefet suçlanmıştır? Bu ayıplı rejimdir” dedi.
HAKAN’DAN ÇIRAY’A SORU
Ahmet Hakan ise bugünkü köşesinde Çıray’a isim vererek yanıt verdi. Hakan şunları kaydetti:
“Aytun Çıray bana şu soruyu sormuş:
‘Dünyanın hangi medeni ülkesinde devlet oy çalacak diye paralel YSK kurmadıkları için muhalefet suçlanmıştır’.
Aytun Çıray’a ben de soruyla cevap veriyorum:
‘Dünyanın hangi medeni ülkesinde muhalefet, devletin oy çaldığını iddia ettiği halde... Bu iddiasını matematiksel bir kesinlikle ortaya koyacak veriyi ortaya koymayı başaracak bir model gerçekleştirmekten aciz kalmıştır’.”
ÇIRAY HİLELERLE YANIT VERDİ
Ahmet Hakan’ın bu yazısına da yanıt gecikmedi. İYİ Partili Çıray sosyal medya hesabından Hakan’a verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:
“Siyasetçinin gazeteci ile polemiğe girmesini doğru bulmam, niyetim de o değil. Sayın Ahmet Hakan bir tweetle ortaya attığım bir soruyu köşesinden başka bir soru ile cevapladı. Biraz sonra kamuoyuna YSK'nın oyların yönünü değiştirerek tarihi değiştiren iki kararını hatırlatacağım. 2×2=4
7 maddede tarihi değiştiren iki seçim hilesi:
1. Seçim hilesi sadece mahalle sandığında oy çalmakla olmaz, örneğin halkın haber alma hakkının engellenmesi ile başlar ve devlet imkânlarının akıl almaz bir şekilde kullanılması ile devam eder.
2. 16 Nisan referandumunda 5980 sayılı yasanın 101'inci maddesinde yazan, “Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçerli değildir” emredici hüküm Yüksek Seçim Kurulu tarafından tam kanunsuzluk yapılarak çiğnenmiş ve bu işlem sonra kanunlaştırılmıştır. Neden?
3. Bu YSK'nın ilk büyük vukuatı değildir. AKP'nin % 34 oy oranıyla milletvekilliklerinin üçte ikisini aldığı ve anayasayı referandumsuz tek başına değiştirecek sayıya ulaşmasına ramak kaldığı 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri'ni hatırlayalım. Bu sonuç nasıl elde edilmişti dersiniz?
4. Çok basit; barajı aşan DYP'nin yüzde 9.9'luk bir oy oranıyla YSK tarafından Meclis dışında kalmasıyla! Nasıl mı? Şimdi sıkı durun:
5.Ankara Ağır Ceza Mahkemesi 2003 Haziranı'nda DEHAP yöneticilerini sahte belge düzenleyerek seçime girmekten mahkûm etti. Yargıtay da bu kararı onadı. İşte bu karardan sonra YSK'nın, oy dağılımını DEHAP oylarını düşerek yeniden belirlemesi gerekiyordu.
6.Bu durumda 98 bin oyla baraj altına düşen DYP barajı aşıyordu. Yapmadı, Yargıtay kararını yok saydı! YSK DEHAP kararı ile tarihi olumsuz yönde değiştirdi. Böylece 3 Kasım 2002 seçimlerinin sonuçlarını doğrudan etkiledi.
7.Yani YSK, 2002'den bu yana seçim güvenirliğini ve güvenliğini tesis eden değil, aksine giderek artan biçimde zedeleyen bir kurum haline geldi. Referandum uygulaması ve İYİ Parti'yi seçime sokmama gayretleri bunların zirvesiydi!..”
siyasetcafe.com