CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Millet İttifakı” yerine “Demokrasi Bloku”nu öne çıkaran ve HDP’yi de içine çeken bir çizgi izlemeye başladığını belirten HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, konuştuğu İYİ Parti’nin etkin isimlerinin de bu taktiğe sıcak baktığını belirtti. Sarıkaya, “Özetle İYİ Parti demokrasi blokunun oluşmasından, hatta bunun içine Davutoğlu ve kuruluşu gelecek aya kalan Babacan’ın partilerinin de eklenmesinden hoşnut” dedi.
Sarıkaya, CHP’nin, partide resmi sıfatı bulunmayan eşler aracılığıyla da Demirtaş’ın tiyatrosuna gitmeye benzer süreçler işlettiğini ifade etti.
Sarıkaya’nın yazısının satır başları şöyle:
“Bu aşamada şu soru karşımıza çıkıyor:
Demokrasi Bloku, Millet İttifakı’nın yerine geçen sandık işbirliği sürecini mi oluşturacak?
Yoksa parlamenter sistemi getirmek için Anayasa değişikliği etrafında toplanılan platform mu?
Nitekim yakın zamanda benzer adım Cumhurbaşkanlığı çevresinden “Türkiye İttifakı” olarak gelmiş ve Cumhur İttifakı’nda MHP’nin soğuk tutumu dolayısıyla ilerleme kaydedilememişti.
Görünen o ki bugün bunu CHP lideri yaratmak istiyor; hatta kurumsal olmayan ama bir o kadar da güçlü yöntemle HDP’yi de içine çekiyor.
Partide resmi sıfatı bulunmayan eşler aracılığıyla tiyatroya gitmeye benzer süreçleri işletiyor.
Milliyetçi bazı çevrelerde eleştirilebilir ama HDP tabanında da ciddi yer buluyor…
En azından büyük şehirlerde CHP adaylarına oy vermiş HDP sosyolojik tabanında vicdan rahatlamasına yol açıyor.
CHP de bir sonrakinde oy isteme rahatlığına ulaşmanın huzuruna erişiyor.
İYİ PARTİ’NİN ETKİN İSİMLERİ NE DİYOR?
Peki, Millet İttifakı’nın en önemli ortağı İYİ Parti nasıl bakar?
Çünkü MHP, Türkiye İttifakı’nın bileşenlerinden birinin de HDP olacağını varsayıp tepki koymuştu.
İYİ Parti’nin etkin birçok ismiyle dün konuştum, tepkilerini ölçtüm.
Karşılaştığım tablo ilginçti…
Ülkücü kökenden gelen partinin etkin ismi, “Biliyor musun CHP çok önemli iş yapıyor” diye söze girdi.
Konuyu arkadaşları ile de tartıştıklarını belirtip şu örneği verdi:
“Biz Selahattin Demirtaş’a nasıl bakıyorsak, CHP içindeki bir solcu da Haluk Kırcı, Abdullah Çatlı’ya aynı bakıyor. Unutulmasın CHP ile sandık ittifakı yaptık, partileri bütünleştirme yoluna gitmedik. CHP eğer bu politikayı benimsiyorsa onu ilgilendirir. Benim politikam da beni. Ülkenin bütünlüğüne halel getirmediği sürece de eşler arasında tiyatro oyununu izleyebilirler. Bizim HDP’nin terörle arasına mesafe koyması gerektiğine ilişkin söylememizi de kısıtlamaz…”
CHP’nin katkısı konusundaki bakışı da dikkat çekiciydi:
“Son iki araştırma da gösterdi ki kentlerde Kürt seçmenden HDP dışındaki partilere oy akışında sorun var. Bu da oyları tekil hale getirir ki en tehlikeli olandır. CHP burada Kürt seçmenin oylarının HDP’ye gitmeyip kendisine gelmesi için çabalıyorsa, kıymetini bilmeliyiz.”
İYİ Parti’nin bir diğer yöneticisi ise CHP’nin HDP ile sergilediği eşler vasıtasıyla yakınlaşma çabasının çok iyi kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
DAVUTOĞLU VE BABACAN DA EKLENSİN
Özetle İYİ Parti demokrasi blokunun oluşmasından, hatta bunun içine Davutoğlu ve kuruluşu gelecek aya kalan Babacan’ın partilerinin de eklenmesinden hoşnut…
Geleceğin de bu zeminde ilerleyeceğine inanıyor.
Aslında bu yeni bir durumu da yaratıyor; çünkü bir farklı olmalarına karşın, olaylar ve tepkilerde söylem ittifakı yaratan çoklu bir kesim oluşacak.
Diğer tarafta ise iki güçlü partinin ideolojik temeline dayalı ittifakı…
Seçmen tercihini koalisyon gibi çoklu olana mı, yoksa kafasını karıştırmayacak tekil olana mı yönlendirir zaman gösterecek.
Ama ne olursa olsun, çoğunluk yerine, çoğulculuğun sesi ötekinden geleni hep kolaylaştırmıştır.”
siyasetcafe.com