İstifa edip tazminat almak isteyenler dikkat! 6.380 lira ödenecek

Milyonlarca çalışanın güvencesi niteliğindeki kıdem tazminatı yan ödemelerle birlikte yükseliyor. Peki tazminat nasıl hesaplanıyor, kimler alabiliyor?

Kıdem tazminatı ile ilgili gelişmeler milyonlarca çalışanın gündeminde. Bu bağlamda 1 yılı dolduran her çalışan, birikmiş tazminatının hesabını yapıyor. Peki tazminat nasıl hesaplanıyor, kimler alabiliyor?

8 Eylül 1999'dan önce işe girip de 15 yıl sigortalı olan ve en az 3600 günü tamamlayanlar ile 1999'dan sonra ilk defa işe başlayıp 25 yıl sigortalı olup 4500 gün prim ödeyenler istifa edince kıdeme hak kazanıyor.

Ücret zamları da kıdem tazminatını artıran bir unsur. Bunun yanında tazminatı artıran bir diğer konu ise yemek parası, aile yardımı, prim gibi devamlılık arz aden ek ödemeler.

Örneğin; bir çalışanın brüt maaşı 3 bin lira olsun. Bu çalışan her ay 800 lira da prim alıyorsa, 10 yıl sonunda alacağı tazminat 30 bin lira değil 38 bin lira olacak. Bu hakkını kullanmazsa bu işçi 8 bin lira daha az tazminat alabilir.

1 YIL İÇİN EN YÜKSEK TUTAR 6.380 TL 

3 Temmuz itibarıyla kıdem tazminatının tavan tutarı yani her 1 yıl için işverenin ödeyeceği en yüksek tutar 6.380 lira oldu. Kıdem tazminatı tavanı son 10 yılda 4.014 lira arttı. Bir başka deyişle son 10 yılda aynı işyerinde ortalama 6-7 bin liraya brütle çalışan biri her yıl için 4.014 lira fazla kıdem ödemesi alabilecek.

EVLENEN KADINLAR DA TAZMİNAT ALABİLİR

Kıdem tazminatı işçinin kendi isteği dışında işten ayrılması durumunda yani işten çıkarılması halinde ödeniyor. Ancak haklı sebeplerle ya da yasal durumun tanıdığı imkanlar çerçevesinde istifa edenler de tazminat alabilir. Peki nedir bunlar? Örneğin; erkek işçi askerlik, kadın evliliği nedeniyle (1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdemini alabiliyor. Emekli olmak için işten çıkanlar kıdem tazminatı alır.

SGK'DAN YAZI ŞARTI

8 Eylül 1999'dan önce işe girip de 15 yıl sigortalı olan ve en az 3600 günü tamamlayanlar ile 1999'dan sonra ilk defa işe başlayıp 25 yıl sigortalı olup 4500 gün prim ödeyenler istifa edince kıdeme hak kazanıyor. Bunun için SGK'dan 'Yaş dışında emeklilik şartlarını yerine getirmiştir' yazısı alınmalı. Sözleşme hükmü yoksa istemediği halde fazla mesai nedeniyle ayrılan, ispat şartıyla mobbinge uğrayan işçi de kıdem alır.

KIDEM HESABINA NELER DAHİL EDİLMEZ?

● Yıllık izin ücreti ● Evlenme yardımı ● Hafta tatil ücreti ● Bayram harçlığı ● Hastalık yardımı ● Genel tatil ücreti ● Doğum yardımı ● Ölüm yardımı ● İzin harçlığı ● Seyahat primleri ● Devamlılık göstermeyen primler ● Fazla çalışma ücreti ● İş arama yardımı ● Harcırah (Yolluk) ● Bir defalık verilen ikramiyeler.

 

 

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Sigortalı çalışanların bir güvencesi olan kıdem tazminatı öncelikle iş yerinde kesintisiz olarak bir yıl çalışmış olan işçileri kapsamaktadır. Biraz daha ayrıntıya girecek olursak; 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin işten çıkarılması durumunda, işveren tarafından çalışana ödenmesi zorunlu olan tazminattır. Adından da anlaşılacağı gibi kıdem tazminatı, işçinin kıdemine yanı çalıştığı işi tecrübe ettiği süreye göre değişiklik gösterir. Kısaca anlatmak gerekirse de işçinin çalıştığı süredeki emeğinin karşılığıdır.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Şeyma Subaşı sevgilisinden ayrıldı!
CHP teşkilatına kayyum atadı
Muharrem İnce'ye Genel Sekreterlik Kabul edecek mi?

Ekonomi Haberleri