Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Dursun başkanlığında yapılan ve ilk sonuçları ulusal bilimsel dergilerde yayımlanan, 'Stresin akne ve depresyon, akne ve depresyonun ise stres üzerindeki etkisi' araştırması ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı.
Araştırmada akne sorunu tedavi edilen ve ciltteki izler yok edilen hastalarda, tedavi öncesinde belirlenen stres düzeyinin yarı yarıya azaldığı tespit edildi.
Yaşam koşulları, ekonomik sorunlar, iş hayatı, şehir yaşamı gibi çevresel faktörlerin cilt sağlığının bozulmasında büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Dursun, 'Bu faktörler stres üzerindeki en önemli etkenlerdir. Stres de deri hastalıklarının gelişmesini ya da mevcut sıkıntıların artmasını sağlar.' dedi.
Stres ve depresyona bağlı kaşıntılı ve alerjik hastalıklarda kaşıntı ve alevlenmelerin genellikle akşamları daha çok arttığına işaret eden Dursun, şunları kaydetti:
'Özellikle çocukluk çağında yaşanan korku, kıskançlık, endişe ve üzüntüler deri hastalıklarını erken yaşlarda tetiklemekte ve ilerleyen yaşlarda daha ağır seyretmesine neden olmaktadır. Ayrıca stres ile hormonal yapı değişiyor ve bağışıklık sistemi baskılanıyor. Bu da iç organ hasarlarıyla birlikte deride başka hastalıkların ortaya çıkmasına yol açıyor. Strese bağlı hormonal değişiklikler deride yaşlanmayı artırıyor, lekelenmeleri çoğaltıyor (melazma) veya azaltıyor (vitiligo-ALA hastalığı), aşırı kıllanmaya neden oluyor, saç, tırnak gelişim bozukluklarına yol açabiliyor. Bağışıklık sistemindeki bozulmalar da deri iltihaplarını, uçuk çıkışını, sivilce artışını sağladığı gibi kollajen doku hastalıklarını tetikleyebiliyor.'
Doç, Dr. Dursun, araştırma sonucuna ilişkin şu bilgileri paylaştı:
'Cildinde aknesi bulunanların bu durumu bir stres kaynağı yapabildiği ortaya konuldu. Cildinde belirgin aknesi bulunan ya da akneye bağlı iz kalan kişiler, bu durumun kendilerinde öz güven kaybına neden olabildiği, fiziksel açıdan kötü hissetmelerini sağlayabildiği ve dışarı çıkmaktan kaçınabildiklerini belirtti. Bu gibi durumlara bağlı olarak sosyal yaşamdan uzaklaşabildiklerini ifade ettiler. Araştırmada toplumdan izole bir yaşamın içinde olan kişilerin bu durumla baş edemediklerinde psikolojik dengelerinin bozulabildiği gösterildi. Özellikle kadınlarda erkeklere göre ciltte akne bulunmasının daha fazla stres yarattığı ve depresyon nedeni olduğu belirlendi. Akne ve stresin birbirini olumsuz etkileyen sarmal etki yarattığı, akne oluşumunun stresi, stresli yaşam biçiminin de akne gelişimini etkilediği ortaya konuldu.'
SİYASETCAFE.COM