Suriye'de 27 Şubat günü Esed rejimi ve Rusya tarafından askerlerimize yönelik yapılan hain saldırının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait SİHA'lar, hedefleri tek tek yok ederek kısa sürede büyük başarıya imza attılar.
En son TSK ve SİHA'lar Suriye rejiminin 15 milyon dolarlık değerindeki Rus yapımı Pantsir S-1 (Sa-22)hava savunma sistemini imha etti. değerindeki Rus yapımı Pantsir S-1 (Sa-22)hava savunma sistemini bir çırpıda imha etti. SİHA'lar ile imha edilen hava savunma sistemi 12 ülkenin envanterinde bulunuyor.
Pantsir S-1’in imha edilmesinin ardından SİHA’lar Suriye savaşının seyrini de değiştiren güç olarak görülmeye başlandı.
Portekizli siyaset bilimci ve Hudson Enstitüsü Araştırmacısı Bruno Maçaes ise çarpıcı bir yorumda bulundu. Türkiye'nin silahlı insansız bir güç haline geldiğini ifade eden Maçes, SİHA'ları üreten Baykar firmasının Teknik Müdürü ve Türkiye’nin ilk milli S/İHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı olan Selçuk Bayraktar için "Orta Doğu'nun kaderini değiştiren adam" ifadelerini kullandı.
Peki SİHA nedir , SİHA’ların özellikleri nedir? SİHA'lar, görülmeden bu hedeflere nasıl yaklaşabildi?
Silahlı insansız hava aracı (SİHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı–dron diye okunur) uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. SİHA'lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır.
SİHA'ların bu operasyondaki en büyük yardımcıları elektronik karıştırma yapabilen ve hedeflere görünmeden yaklaşabilen KORAL sistemi
KORAL ELEKTRONİK HARP SİSTEMİ NEDİR?
Koral, askeri araçlara entegre edilen ve geniş frekans bandında görev yapabilen bir radar sistemi. Milli ve yerli sistem olan Koral, radarları kör etmek, iletişimi kesmek ve diğer bilgisayarlı sistemleri işlevinden uzaklaştırmak için geliştirildi. Koral, bir elektronik destek aracı ve 4 elektronik taarruz aracından oluşuyor.
SİHA VE İHA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
İHA yani İnsansız Hava Araçları gözetleme, keşif, imha gibi askeri amaçlarla kullanılmaktadır. Genişleyen sivil alanlarla birlikte taşımacılık işinde de kullanılan İHA'lar zirai ilaçlama, kamera çekimi ve yangın söndürme gibi amaçlara da hizmet etmektedir.