Antalya’nın Demre ilçesi Köşkerler Mahallesinde tapulu arazisinde düzenleme çalışması yaptırmak isteyen bir vatandaş, iş makinesi kiralayarak arazisinde kazı çalışması başlattı.
Çalışmayı yapan iş makinesi operatörü, toprağı kazdığı sırada şekilli bir kayaya rastladı. Operatör, gördüğü kayanın tarihi bir mezarlık olabileceğini düşünerek durumu arazi sahibine bildirdi. Bunun üzerine arazi sahibi, alanda mezarlık çıktığını Demre Jandarma Komutanlığı’na bildirdi. Ekipler Demre Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürlüğü’nden yardım talep etti. Bölgeye gelen arkeologlar, mezarı ortaya çıkarmak için hemen çalışmalara başladı.
Kaya Mezarı MÖ 4 yüzyılda Likya döneminde yapılmış
Üç arkeolog ve sekiz işçinin katıldığı kazı çalışmalarında mezarın MÖ. 4. yüzyılda yapıldığı ve Likya dönemine ait olduğu belirlendi. Tek katlı, boyu 2 metre, genişliği ise 3 metre boyutundaki mezarın aynı zamanda Myra Antik Kenti’ndeki antik tiyatro yanında bulunan kaya mezarlarıyla aynı döneme ait olduğu saptandı. Ana kayalık oyularak oluşturulduğu düşünülen mezarın, Likya döneminde soyulduğu düşünülüyor.Şimdiye kadar edinilen bilgilere göre, mezarın, alt tarafının gemici pruvası, üst tarafının ise ev tipi şeklinde, Likya mimarisiyle yapıldığı belirlendi.
Tek odalı ve üç kapılı yapılan mezarın, MS 6. yüzyılda, o zamanki adı ‘Myros’ olan Demre Çayı’nın taşması sonucunda alüvyonlar altında kaldığı tahmin ediliyor. Mezarın sol tarafında topraktan yaklaşık 50-60 metre yükseklikteki kayada da bir Likya kaya mezarı yer alıyor.
Müze araştırmalarını sürdürecek
Müze yetkilileri mezarın etrafında kazıya devam edileceğini, başka mezarlar olup olmadığının araştırılacağını belitti.
Arazi sahibi, “Tapulu arazimde yükseltme yaparken, kiralamış olduğum makine böyle güzel bir mezara rast geldi. Hemen araziden makinemizi çektik. Jandarmaya haber verdik. Güzel bir mezar çıktı. Her vatandaşın yapması gerekeni yaptık. İnşallah sonu hayırlı olur” dedi.
siyasetcafe.com