Ajanstan edinilen bilgiye göre, beşinci gününe giren protestolarda can kaybı dörde çıktı. Türkiye sınırına yakın konumdaki Urumiye'de akşam sokağa çıkanlar rejim aleyhtarı sloganlar attı. Sosyal medyaya yansıyan çarpıcı bir görüntüde ise, ruhani lider Ayetullah Hamaney'in posterinin indirildi. Görüntüler Tahran yakınlarındaki Pardis'te akşam saatlerinde çekildi.
İsfahan yakınlarında da polisin göstericilere ateş açtığı, çıkan çatışmalarda bazı araçların ateşe verildiği bildirildi.
Nurabad ve Takestan gibi şehirlerin sokaklarında da alevler yükseldi. Sosyal medyada paylaşılan video kayıtlarından birinde ise, gözaltına alınan bir protestocu polislere "Polis, git ve hırsızları yakala" diye bağırdı.
-YARIN İÇİN GREV ÇAĞRISI YAPILIYOR-
Umman Körfezi'ndeki liman kenti Chabahar'da protestocular yeni yıla girilirken yürüyüş gerçekleştirdi. Kirmanşah yakınlarındaki Nurabad'da da benzer görüntüler kaydedildi. Yılın ilk günü muhalifler yarın için genel grev çağrısı yapıyor.
-BİR TABU YIKILDI-
Reuters Haber Ajansı, protestolar sırasında ülkede bir tabunun yıkıldığını bildiriyor. Takestan şehrindeki protestocular ülkeyi 1925 ile 1941 arasında yöneten Rıza Pehlevi'yi öven sloganlar atarak bir tabuyu devirmiş oldu. Pehlevi hanedanlığı 1979 İslam devrimiyle yıkılmıştı.
-İSRAİL'DEN BEKLENEN AÇIKLAMA-
İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran'daki protestoların başarılı olmasını umduğunu söyledi. Katz, Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar arasında yeni bir gerilimi tetikleyebilecek açıklamayı bir radyo röportajında yaptı.
-RUHANİ ABD'YE ÇIKIŞTI-
2009 yılındaki protestolardan bu yana en büyük gösterilere sahne olan İran'da, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani şiddet içeren eylemlere müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.
Eylemleri destekleyen ABD'ye de sert çıkan İran lideri, Donald Trump'ı hedef alarak "İranlılara terörist diyen bir kişinin İranlılar hakkında açıklama yapma hakkı yok" diye konuştu. İran'ın en büyük ikinci kenti Meşhed'de hayat pahalılığını protesto için 28 Aralık Perşembe günü başlayan gösteriler, Cuma günü 12 şehre birden yayılmış ve rejim karşıtı bir renge bürünmüştü.
Yüzlerce göstericiyi gözaltına alan Tahran yönetimi, protestocuların organize olduğu sosyal medya uygulamalarını bir süre erişime kapattı. Ülkede en çok kullanılan uygulama, Telegram. Nüfusun yarısının WhatsApp benzeri uygulamayı kullanarak haberleştiği biliniyor.
Siyasetcafe.com