ABD ile Türkiye arasında yaşanan Brunson, S-400 ve Suriye krizinin ardından ülke ekonomisi alt üst oldu. Vatandaşların özellikle asgari ücretle geçinenlerin alım gücü zayıfladı ve geçim sıkıntısı ile karşılaştı.
Döviz ve Euro’daki artış Türk Lirası'nın değer kaybıyla birlikte bu yıl asgari ücretin alım gücünde de önemli bir azalma oldu. 2018 yılı başında 1404 liradan 1603 liraya çıkarılan net asgari ücretle 353 Euro almak mümkündü. Bahar aylarından itibaren TL'nin değer kaybetmeye başlamasıyla bu miktar 197 Euro’ya kadar geriledi.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, TL’nin en düşük seviyesinden bir miktar yükselmesi ile birlikte 4 Ekim 2018 itibarıyla asgari ücretin Euro karşılığı 225 euro oldu. Fakat bu miktar, asgari ücretin Euro bazında zirve yaptığı 2016 yılının yüzde 45 gerisinde.
2016'da aylık brüt asgari ücretle 518 Euro almak mümkündü. 4 Ekim 2018 kuruyla aynı miktarda Euro alabilmek için brüt asgari ücretin 3682 TL olması gerekiyor. Ancak brüt asgari ücret aylık 2029 TL ile bu oranın çok gerisinde.
Türkiye'deki asgari ücret Batı Avrupa ülkeleri ve Yunanistan'a kıyasla her zaman daha düşüktü.
Fakat Türkiye'de asgari ücretle çalışan işçiler tarihsel olarak bazı Doğu Avrupa ülkelerinden daha yüksek maaş alıyordu.
2001 yılında Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve kur şokuna rağmen asgari ücret Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Litvanya gibi ülkelerin üzerinde kalmıştı.
Fakat 2016'dan itibaren değer kaybetmeye başlayan Türk Lirası nedeniyle asgari ücret neredeyse tüm AB ülkelerinin altına geriledi, uzun yıllardır üzerinde yer aldığı Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkelerin çok gerisinde kaldı.
Türkiye'deki asgari ücret, bir zamanlar iki katına yaklaştığı Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk gibi ülkelerin seviyesine düştü.
2016'da Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir işçi Polonya'daki işçiden yüzde 20 daha fazla maaş alırken bugün yüzde 42 daha az kazanıyor.
siyasetcafe.com