İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun projelere kaynak aramak, uluslararası piyasadan borç alabilmek için ve uluslararası sermayeyle borçlanma görüşmeleri için yaptığı gezilerin yeni durağı İngiltere'ydi.
İmamoğlu İngiltere temasları kapsamında Londra Büyükşehir Belediye (GLA) Başkanı Sadiq Khan’la bir araya geldi.
Khan, görüşmede İmamoğlu’na, “Sizin seçilmeniz, tüm dünyaya örnek oldu. Sizin başarınız, bizim başarımızdır. Tüm dünyaya umut verdiniz" dedi.
İmamoğlu'nun bir sonraki durağı, bir zamanlar Abdullah Gül'e ödül veren İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House oldu.
Görüşme, Chatham House’un ödül verdiği isimlerin fotoğrafları önünde gerçekleşti.
Ziyareti değerlendiren İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Londra’nın yine en üst seviyede fikir kuruluşlarından Chatham House’da güzel bir sohbet ortamı yakaladık.
Hem dünyayı hem Türkiye’yi hem de yerel politikalarımızı ve İstanbul’umuzu değerlendirdik."
Kökleri 1900'lere dayanan Chatham House, Osmanlı Devleti'nin yıkıldığı, Anadolu'nun esir alınmak istendiği Sevr Antlaşmasının mimarı olarak biliniyor. Kuruluşun ilk yöneticileri arasında İngiliz Propaganda Bakanlığı’ndan Robert Cecil ve siyasi-istihbarat bölümünden Ortadoğu uzmanı ve Ermeni soykırım iftiralarına dayanak yapılan Mavi Kitap’ın editörü Arnold J. Toynbee de yer alıyor.
İngiliz istihbaratına yakınlığıyla bilinen, dünyayı şekillendirme iddiasındaki Chatham House, emperyalist projelerin görüşüldüğü yer olarak nam saldı.
KOÇ HOLDİNGLE ORTAK
Chatham House, ABD’deki Council of Foreign Relations (Dış İlişkiler Konseyi-CFR)'nin bir versiyonu olarak biliniyor.
Chatham House'un kurumsal ortaklarından biri de Koç Holding. İki kuruluş "Chatham House-Koç Holding Yuvarlak Masa Toplantısı"nın üçüncüsünü Ekim 2019'da İngiltere'de gerçekleştirdi. Toplantının gündemini “Avrupa Birliği, Çin, ABD ve çok taraflılık” oluşturdu.
TÜRKİYE KARŞITI RAPORLARIYLA BİLİNİYOR
Chatham House, Türkiye karşıtı raporlarıyla da biliniyor. 7 Haziran 2015'teki genel seçimlerin sonrası politikaların incelendiği Chatham House raporunda Türkiye, Osmanlı Devleti'nin son yıllarına benzetilmiş, terör örgütü PKK'ya otonom bölge verilmesini istenmiş, buna karşı çıkarsa Türkiye'ye yaptırım tehdidinde bulunmuştu.
Türkiye'yi bölme hedefiyle uygulamaya konulan açılım ihaneti sürecini savunan kuruluşun hazırladığı raporda öne çıkanlar şöyle:
“Türkiye’nin hali Osmanlının son dönemi gibi. AKP Hükümeti’nin PKK ile masaya oturması büyük fırsat. Uluslararası hukuk açısından da uygun ortam ortaya çıktı.
Özellikle Dolmabahçe’de yapılan ortak açıklama, önemli bir koz verdi. AKP iktidardan gitse bile fark etmez. O toplantıyı AKP yaptı denemez. Muhatap Türkiye Cumhuriyeti.
“Bölgede gündemin birinci maddesi Kürt devletinin (2. İsrail) kurulması. Önümüzdeki dönemde ABD’de istikrarsızlık artacak.
İstikrarsızlık arttıkça ABD dış politikada saldırgan bir strateji izleyecek. Özellikle Ortadoğu ve Türkiye hedefte. Suriye konusu da masada. Sevr benzeri bir durum yaratılacak.”
İBB GEÇEN YIL REDDETMİŞTİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House’nin 21-22 Haziran 2018 tarihlerinde Londra’da düzenlenen konferansı için gönderdiği daveti kabul etmemişti.
Chatham House müdürü Dr. Robin Niblett'in, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da gerçekleştirilecek yıllık “Chatham House Londra Konferansı” için gönderdiği yazılı daveti İBB AB ve Dış İlişkiler Komisyonu görüşmüş, uygun bulmayarak geri çevirmişti.
siyasetcafe.com