İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaklaşık 1 yıldır inşası duran “Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı”nın yapım çalışmalarını yeniden başlattı. Çalışmaların yeniden başlaması için düzenlenen törende İmamoğlu’na, İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, Genel Sekreter Yardımcıları Orhan Demir ve Murat Kalkanlı ile Raylı Sistemler Daire Başkanı Pelin Alpkökin eşlik etti.
Açılış öncesinde bir konuşma yapan İmamoğlu, “Metro yapımına yaklaşık 30 yıldır katkı sunan, taş üstüne taş koymaya çalışan, yeni kilometreler katmaya çalışan belediye başkanları ve teknik insanlar oldu. Bu süreç devam ediyor. Hızı konusunda elbette eleştirilerimiz var. Daha planlı, nitelikli ve hızlı olmalıydık. Yapılan her işe ve emeğe de elbette ki teşekkür ediyoruz. İstanbul’da şu anda yaklaşık olarak 154 kilometre aktif metro hattı var. Bunun 79 kilometresi Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Marmaray şeklinde İstanbul’umuza hizmet veriyor. 16 milyonluk bir kentte 154 kilometre aslında düşük bir rakam. Çok daha yukarılarda olmalıydı. Raylı sistemin İstanbul’daki toplu taşımadaki oranı yüzde 18 dolayında. İşin çok daha başındayız” ifadelerini kullandı.
'20 AYDIR NİYE OYNANMIYOR'
İmamoğlu, Şehir Tiyatroları’nda kaldırılan oyunlar hakkında yöneltilen sorulara da yanıt verdi. İBB Başkanı, Şehir Tiyatroları’nın yeni yönetiminin aldığı kararla Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Kutlu ve İskender Pala’nın eserlerinin oyunlarının kaldırılması haberleri hakkında Yeni Şafak’ın 28 Şubat benzetmesine “Şehir tiyatroları ile ilgili bir gazetenin 28 Şubat benzetmesi çok gülünç” diye yanıtladı.
Necip Fazıl ile ilgili bahsedilen oyunun yaklaşık iki senedir oynanmadığını söyleyen İmamoğlu, “Yani bizimle ilgili değil. ‘20 aydır niye oynanmıyor’ diye sormayanlar, bize bunu niye soruyorlar anlamış değilim” diye konuştu.
İmamoğlu’nun o sorulara yanıtı şöyle:
'İSTANBUL’UN NEREYE GİTTİĞİNİ BİLMELİYİZ'
“Bir şehirde plansız bir imar ve nüfus gelişimi varsa, yapılacak metro yatırımları o kente yeterli gelmeyecektir” saptamasında bulunan İmamoğlu, “Biz, olaya bütüncül bakıyoruz. Metro yatırımlarını yaparken, İstanbul’un nereye gittiğini de mutlaka ve mutlaka bilmeliyiz. Bu kentin tüm tasarımı belli olmak zorundadır. Ortaya koyacağımız en değerli karakter, bu dönemde bu olacaktır. Kendimize 2050 yılını bir hedef olarak koyduk. Çok uzak gibi düşünülse de aslında çok yakın. Geleceğin planlanması noktasında çok planlı ve titiz davrandığımızı İstanbul’un bilmesini istiyoruz. Bunu yaparken, İstanbul’un tüm paydaşlarını sürecin içine katacağız. Ürün, hepimizin ürünü olacak.”
Siyasetcafe.com