Dünyanın varoluşundan bu yana insan iletişim kurmaya gereksinim duyar. Anne rahminden başlayıp dünyaya varan yaşam serüveni içerisinde anlama ve anlatma ihtiyacı, ilk olarak ağlama, daha sonra göz teması, el kol hareketleri ve en sonunda konuşmanın öğrenilmesi ile karşılanır.
İletişim; duygu, düşünce ve haberlerin çeşitli şekillerde karşı tarafa aktarılmasıdır fakat her aktarım şekli her bağlama ve her alıcıya uygun değildir. Bazen bunların yanlış eşleşmesinden, bazense alıcı veya göndericinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklı, iletişimde aksaklıklar meydana gelebilir.
İletişimde meydana gelen veya gelebilecek sorunlar toplumsal yaşam içinde aslında göründüğünden daha büyük problemlere neden olur, bu yüzden iletişimin sağlıklı kurulması gerekmektedir.
Sağlıklı İletişim
Evde, okulda, iş yerinde, arkadaş ortamında, romantik ilişkilerde yaşanan sorunların pek çoğu aslında iletişimsizlikten değil, iletişimin sağlıklı olarak kurulamamasından kaynaklanır ve yalnızca geri dönüt alabildiğimiz iletişim şekilleri sağlıklı iletişim kapsamında değerlendirilir. Yani göndericinin iletisi alıcıya doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarıldıysa ve alıcı bu iletiye geri bildirim verdiyse bu iletişim sağlıklı olarak kurulmuştur.
İnsanın kendisine nasıl baktığı, nasıl hissettiği, hayatı nasıl algıladığı, insanlara ne tür duygular taşıdığı ve kendisiyle olan sorunları, başkalarıyla olan iletişiminin “beşiği” gibidir.
Bu nedenle öncelikle kendimizle olan iletişimimizi daha güzel ve daha sağlıklı kılmaya çaba göstermeliyiz.
Temel teknik: Farkındalık/ Kontrol/ Önlem
Gerek aşk, gerek iş ve arkadaşlık alanlarında ikili iletişimde gösterdiğimiz “performans” hayatımızı zorlaştıran ya da kolaylaştıran bir unsurdur.
İkili iletişimde en önemli olan, kınamadan, yargılamadan, eleştirmeden evvel “anlamaktır”.
Karşınızdaki kişiyi ne kadar anlarsınız o kadar anlaşırsınız.
“Anlaşmak ve iletişimde başarılı olmak karşınızdaki kişiyle AYNI olmak değil, onun AYRI olan yanlarını anlayabilmektir”.
Etkili bir iletişim kurmanın yollarından birinin de doğru kelime seçimi olduğunu eklemek istiyorum. Karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken kelimelerimizi ne kadar özenle seçersek kurduğumuz iletişim de o oranda başarılı olur. Hem günlük hayatta hem de çalışma hayatında etkili iletişim kurmak ilişkilerimizin ve işlerimizin yolunda gitmesine yardımcı olur. Bu nedenle kelimelerimizi doğru seçmeliyiz.