Muharrem ayındayız. Aşura gününü idrak ettik, etmeye çalışıyoruz. Hüseyin’e dönüyoruz yeniden. Hanefi oluyoruz. Zira Emevî zulmünün şiddetinden ürküp hakikati tahrip ve tahrif eden büyük isimli alimlere inat, bütün diğer özelliklerinin yanısıra – ve bence en çok bu sebepten-Nu’man İbn-i Sâbit Hüseyni kıyamın yanında yer aldığından İmam-ı Âzam diye isimlendirilmiştir tarihler boyu. Aşağıdaki sözler Hz. Hüseyin’e aittir ve bırakın soy halkasını sadece bu sözlerin sahibi olmak bakımından bile bütün Emevi tarihi kendisine kurban ve feda edilecek bir konumdadır.
“Bazıları Allah’tan bir şey umarak ibadet ederler; bu tacirlerin ibadetidir. Bazıları da korkarak ibadet ederler; bu da kölelerin ibadetidir. Bazıları ise Allah’a şükür olarak ibadet ederler; bu da hür insanların ibadetidir; işte en faziIetli ibadet budur.”
“Hakka amel edilmediğini ve batıldan da kaçınılmadığını görmüyor musunuz? Böyle bir durumda mü’minin ölümü arzulaması haktır. Ben ölümü saadet, zalimlerle yaşamayı ise alçaklık biliyorum.”
“Âlimin nişanelerinden biri de kendi sözünü eleştirmesi ve muhtelif görüşlerin hakikatinden haberdar olmasıdır.”
“İnsanlar dünya kullarıdır; din ise onarın dillerine bir yalaktır; dinin sayesinde geçimlerini sağladıkları müddetçe onu koruyup gözetirler; (ama) zorluklarla imtihan edildiklerinde dindarlar azalır.”
“Özür dilenecek hareketten sakın. Zira mü’min ne suç işler ve ne de özür diler, ama münafık her gün suç işleyip özür diler.”
“En büyük cihad, zalimin karşısına çıkıp; Sen Haksızsın’ demektir.”
“Ey Ebu Süfyan’nın oğullarına uyanlar! Eğer dininiz yok, ahiretten de korkmuyorsanız, en azından hür insanlar olun”
“Ey insanlar! Resulullah (s) buyurmuştur ki: Kim, Allah’ın haramını helal bilen, ahdini bozan, Resulünün sünnetine muhalif olan, kulları arasında günah ve zulüm yapan zalim bir yönetici görür de fiil ve sözüyle ona karşı çıkmazsa, Allah-u Teala onu da, o zalim yöneticiyi sokacağı yere (cehenneme) sokar.’’
Yazının hülasası:
Yezid’den ve Yezid tavırlılardan geriye yığınlarla nefret ve bir kötü isim kaldı, kalacak.
Gün Hüseyin’in günü, söz Hüseyin’in sözüdür. Bu garip imamı gibi Hüseynî’dir.