Hatay'dan Almanya'ya uzanan bir başarı öyküsü, tüm dünyanın umudunu bağladığı çift: Uğur Şahin - Özlem Türeci

İşte tüm dünyanın umudunu bağladığı Türk çift: Uğur şahin - Özlem Türeci...Aşıya ne zaman ruhsat verilecek? Aşı hangi hızla ve hangi ülkelere dağıtılacak? Kitlesel aşılama ne zaman başlayacak? BioNTech nedir? Uğur Şahin kimdir? Özlem Türeci kimdir?

Korona virüs salgını Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkarak tüm dünyayı derinden etkiledi. Tüm dünyada aşı ve ilaç çalışmalarının sonucu ise merakla bekleniyordu.

Dünyaya son dakika müjdeli haber ise geçtiğimiz günlerde Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucusu olduğu BionTech firmasından geldi. Şu anda tüm dünya umutlarını Uğur Şahin – Özlem Türeci isimli Türk çifte bağlamış durumda. Hatta öyle ki evli çiftin Nobel tıp ödülünü alabilecekleri yorumları yapılmakta şu an tüm dünyada.

 

Geçtiğimiz günlerde Prof. Uğur Şahin'in ve Dr. Özlem Türeci’nin kurduğu Almanya’nın Mainz kentindeki BioNTech firması ve Amerikan ortakları Pfizer. Prof. Şahin bugün bir kez daha, BNT162b2 kodlu aşının tüm deneme süreçlerinin başarıyla sona erdiğini ve artık sadece gerekli iznin çıkmasını bekledikleri açıklanmıştı.

 

Şahin, geçen Nisan ayından bu yana geliştirdikleri aşıyı toplam 37 bin kişide denediklerini, tüm klinik denemelerden olumlu sonuç alındığını ve "hedef çizgisine çok yaklaştıklarını" söyledi. Aşının güvenirliğini ve enfeksiyona karşı koruyucu özelliğini "mükemmel" olarak niteleyen Şahin, deneklerin antikor geliştirdiklerini ve bağışıklık kazandıklarını belirtti; başarı oranını ise yüzde 90 olarak tanımladı.

Aşıya ne zaman ruhsat verilecek? Aşı hangi hızla ve hangi ülkelere dağıtılacak? Kitlesel aşılama ne zaman başlayacak? Bu soruların bir bölümü, Alman Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dün basına sızan raporda yanıt buluyor:

Almanya’da aşının izin sürecinin büyük bir olasılıkla 2021’in ilk çeyreğini bulacağı tahmin ediliyor. Daha erken ruhsat çıkması durumunda bile, ilk aşılama kampanyası lojistik hazırlıklar nedeniyle önümüzdeki yılın ilkbahar aylarında başlayabilecek.

Almanya aşılama için ülke çapında 60 merkez kurulacağını duyurdu. Yani aşı, doktorlarda ya da hastanelerde değil, söz konusu merkezlerde yapılacak. Aşılması gereken bir diğer sorun ise, aşının eksi 80 santigrat derece soğuklukta muhafaza edilmesi zorunluluğu. Bu koşula uygun laboratuvarların sayısının azlığı nedeniyle bazı lojistik sorunlar yaşanabileceği belirtiliyor. Daha sıcak iklimlerde bulunan veya daha az mali kaynakları olan ülkeler için bu konu haliyle daha da önem kazanacak.

Almanya, Corona’ya karşı aşı projesini şimdiye dek 375 milyon Euro ile teşvik etti. Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkenin BioNTech ve Pfizer ortaklığından ilk aşamada 100 milyon doz aşı alacağını ifade etti. AB Komisyonu’nun ise Corona virüsü aşısı konusunda BioNTech ve Pfizer ile yarın sözleşme imzalayacağı öğrenildi. Anlaşmaya göre AB ilk aşamada 200 milyon doz aşı satın alınacak, opsiyon olarak da 100 milyon doz aşı ısmarlanacak. Aşının 27 AB ülkesine paylaşım ve dağıtımın komisyon tarafından organize edileceği daha önce haber verilmişti.

Bu arada BioNTech kaynakları, aşının üretimine geçilmesi durumunda, 2021 yılında bir milyar 300 bin doz aşı üretimi hedeflendiğini duyurdu.

Uğur Şahin kimdir?

Uğur Şahin corona virüse karşı BNT162b2 isimli aşı müjdesiyle de tüm dikkatleri yeniden üzerine çekti ve dünyanın umudu oldu. Öte yandan Uğur şahin 3,9 milyar dolarlık servetiyle Almanya'nın en zengin insanları arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya'ya gitti. Ailesi Köln'de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti. Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan 'Ölümsüzlük Öldürücüdür' programını izleyen Uğur Şahin, 19'uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich'i kendisine örnek alarak Köln Üniversitesi'nde tıp okudu. Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar'daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, COVID 19'un yayılması üzerine bu alana yöneldi. Prof. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. 2008'de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech'de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

Özlem Türeci kimdir?

Doğum tarihi: 1967
Kaç yaşında: 53 yaşında
Nereli: Lastrup, Almanya

Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu.53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.

Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş.Türeci eşiyle Hamburg'da çalışırken tanışmış.Türeci "Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık" diyor.Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor.Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor. Euronews'e göre çift, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş. Yönetim kurulunu acil toplantıya çağıran ikili, Çin'de yaşananların tüm dünyayı etkilemeyeceklerini düşünen yöneticileri ikna etmek için çaba sarf etmiş.

BioNTech Nedir?

Koronavirüs aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirketin arkasında Türkiye kökenli iki bilim insanı var. ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008'de kuruldu.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bilim Kurulu Üyesi güzel haberi verdi: Korona aşısının Türkiye’deki denemeleri Eylül’de başlayacak
Dünyanın dört gözle beklediği haber! Korona aşısının üretimine resmen başlandı
Dünyada bir ilk! Türkiye ile birlikte çalışan Rusya, korona aşısında tarih verdi

Teknoloji Haberleri