HATAY CAN HATAY!

Volkan AYDEMİR

Günümüz Türkiye'sinin habis bir hastalık haline gelen sorunu göçmen sorunu.

Her şehrimiz de olmasına karşın özellikle birkaç şehrimizin demografik yapısı Suriye göçmenleri tarafından tamamen asimile ediliyor.

Gaziantep, Kilis ilçesi, Hatay bunların en önemlileri. Kahramanmaraş ve Urfa'da tehlike zilleri çalmak üzere gibi görünüyor.

Bu arada birkaç gün önce yaşanan bir karmaşıklığı açıklamak için. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hepimizin kanuni koruyucusu olan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ilgili maddesini hiç dokunmadan yazıyorum:

"V. Yerleşme ve seyahat hürriyeti

MADDE 23- Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.

Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;

Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek;

Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.

(Değişik fıkra: 7/5/2010-5982/3 md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir.

Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz."

2019'un Mart ayında benim yaptığım gibi kanuni kısıtlı olmayan her Türk vatandaşının ülkenin her şehri gibi Hatay'a da serbest bir şekilde girebilir.

Peki Anadolu parçası, vatan toprağı olan Hatay Anavatana nasıl dahil edildi?

Hatay'ın ilk bayrağının, Türkiye Cumhuriyeti bayrağından tek farkı. Türkiye Cumhuriyeti  bayrağındaki yıldızın tamamı beyazdır, Hatay Cumhuriyeti bayrağındaki yıldızın ise dış kısmı beyaz, içi kırmızıdır.

İşte bu Hatay Cumhuriyeti bayrağının yıldızındaki kırmızı, bir yamadır.
ama alelade bir yama değildir. İçinde umut barındırır, inanç barındırır, iman barındırır…

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün söylediği gibi “Hatay benim şahsi meselemdir.”

7 eylül 1938’de “bağımsız bir cumhuriyet” olan Hataylılar, “bir gün muhakkak” Anavatan’a katılacakları umutlarını bu bayraklarına işlemişler ve nitekim bu inanç ve azim ile kısa bir süre sonra 29 haziran 1939’da yapılan halk referandumu ile Anavatan ile birleşmişlerdir.

İşte o birleşme, o katılma gününde Hataylılar ay yıldızlı bayrağımızın yıldızına yamadıkları kırmızı yamayı gurur ve sevinç ile sökmüşler, o kırmızı yamanın altından parıldayan yıldızımızı gün yüzüne çıkarıp Hatay semalarında gurur ile dalgalandırmışlardır.

HATAY'IN VATAN TOPRAĞINA KATILMA YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

KALIN SAĞLICAKLA!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.