Hemen hemen her ülkenin kendine özgü bir sembol hayvanı vardır. Bu hayvanlardan bazıları gerçek hayvanlardan bazıları ise efsanevi hayvanlardır.
Pek çok ülke ise bu sembol hayvanları kendi ülkeleri için bir nevi marka olarak belirlemiştir.
Peki, hangi hayvanlar hangi ülkeleri temsil ediyor?
Türkler: Bozkurt
Türklerin tarihsel olarak kültürlerine bakılacak olursa her ne kadar Ejderha, Çift Başlı Kartal gibi semboller öne çıksa da geçmişten bu günümüze Türklerin en önemli sembolü Bozkurt olmuştur.
Özgürlüğüne düşkün olan bozkurtlar, fiziksel özellikleri nedeniyle karakteristik olarak, Türkler tarafından sembol haline getirilmiş ve özdeşleşmiştir. Tarihte yer alan destanlarda Bozkurt sembolünün Simge olmasını gerektiren gerçekler bulunmaktadır.
Özellikle bir anne kurt tarafından emzirilen son kalan Türk’ün, yine bir Bozkurtla evlenip halkını katleden Lin ülkesinden intikamının alındığının anlatıldığı Bozkurt Destanı, diğer bilinen adıyla Türeyiş Destanı Türkler için önemli bir destandır. Bu destan Türkler tarafından Bozkurt simgesinin sembol alınmasına sebep olmuştur.
Ek olarak Bozkurt Destanı sonrasında Ergenekon Destanı ile bütünleşmiştir. Özellikle İslamiyet öncesi Türklerde Bozkurt sembolü, Hakanların sancaklarında yer alan önemli bir sembol olmuştur.
Bu destana göre tüm Türkler, Lin halkı tarafından katledilir ve geriye sadece 10 yaşında bir Türk, kolları ve bacakları kesilerek bataklığa atılmış bir şekilde bulunur. Bunun amacı ise son kalan Türk’ü acı içerisinde bırakarak ölüme terk etmektir. Bir anne Bozkurt tarafından, son kalan Türk, Altay dağlarına götürülür. Kendi sütüyle emzirilir. Ayrıca Bozkurt avlamış olduğu hayvanlarla da Türk’ü besler. Bu sayede Türk eski sağlığına kavuşur. Sonrasında ise yine bir Bozkurt ile evlenen Türk, 10 tane çocuk yapar. Türkler yeniden çoğalarak Lin halkına saldırarak atalarının intikamını alırlar. Bu olaydan sonra Türkler dünyaya yayılarak destanı devam ettirir.
ALMANYA: KARTAL
Almanya’nın resmi devlet armasıdır. Ulusal bayrak renklerini taşıyan armanın üzerinde kartal figürü bulunmaktadır. Mevcut resmi tasarım Tobias Schwab tarafından yapılmış olup ilk defa 1928 yılında kabul edilmiştir.
İkinci defa kabul edilişi ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1950 yılında, Batı Almanya adıyla nitelenen Almanya Federal Cumhuriyeti’nce gerçekleştirilmiştir.
ABD: BEYAZ KARTAL
Kartallar, doğanın yalnız ihtişamında, hayatlarını kurduğu ulaşılmaz tepelerde yaşayarak sınırsız özgürlüğü ve mecburiyet duygusuna tabii olmamayı simgelemektedir. Bundan ötürü ülkenin ilk ihtilal savaşlarından birinde bir adamın harp esnasında vatanseverlere, başının üzerinde daire çizen bir beyaz kartalı işaret ederek bitkin bir halde ve kısık sesiyle “They are strieking for freedom - Özgürlük için çığlık atıyorlar” dediği belirtilir.
AVUSTRALYA: KANGURU
Memelilerin keseliler takımından, kangurugiller familyasına ait hayvanlar (Makropodidae). Avustralya ve Yeni Gine’de, sürüler halinde yaşarlar. Başları küçük, kulakları büyük, ön bacakları kısa ve zayıf; arka bacakları uzun, kuvvetli ve sıçramaya uygundur. Sıçrarken destek aldıkları kuyrukları da uzundur.
ÇİN: PANDA
Çin ve Japon kültürüne göre kutsal hayvanlardır. Bu yüzden pandayı Çin sembolü olarak sayılır. Fakat mitolojik olarak sembolleri ejderhadır.
FRANSA: HOROZ
Fransa’nın sembolü horozdur bunun nedeni ise geçmişte irade sahibi ve liderlik vasfı olan insanlara benzer bir hayvan olarak görmeleridir.
İSPANYA: BOĞA
İspanya’nın simgesi ise festivallerin sebebi olan boğalardır.
İşte bu da beyaz kartalın, Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal kuşu olarak seçilmesinin bir başka nedeni olarak gösterilmektedir.
Chollima (Kanatlı At): Kuzey Kore
Kuzey Kore amblemindeki Chollima denilen kanatlı at sadece efsanelerde yaşayan hayvandır. Kore folkloru bu evcilleştirilemez at için bir günde yüzlerce mil gidebilir denilmektedir.
YENİ ZELANDA: KİWİ
Yeni Zelanda’ya özgü Kiwi Kuşu, aynı zamanda ülkenin simgesidir ve buradan yola çıkarak tüm Yeni Zelandalılar da Kiwi olarak anılmaktadır. Maori, Avrupalı ya da sonradan yerleşenler de bu adlandırmaya dahil edilir.
Ayrıca Kiwi kuşu ile ilgili bir de Maori masalı vardır: Ormanların tanrısı Tanemahuta çocuklarını, yani ağaçları böceklerin yediğini fark eder ve kardeşi kuşların tanrısı Tanehokahoka’dan yardım ister. Tanehokahoka çocuklarına yani kuşlara böcekleri yeyip ağaçların yok olmalarını engellemeye kim gelir diye sorar. Bütün kuşlar çeşitli bahanelerle yardım etmeyi red eder. Sadece kiwi kuşu güneş ışığından vazgeçip ormanın karanlığında yaşamayı kabul eder. Bunun üzerine Tanehokahoka ‘Sen ki bu iyiliği yaptın, kuşların en çok bilineni ve en çok sevileni sen olacaksın.’ der.
ENDENOZYA: KOMODO CANAVARI
Komodo ejderi (Varanus komodoensis), dünyanın en büyük kertenkele çeşididir. Bu ejderler 3 metre uzunluğunda ve 140 kilo civarındadırlar. Adına ejder denilmesine karşın aslında bir varan çeşididirler. Endonezya’ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında bulunurlar.
RUSYA: AYI
Rus ayısı, Ruslar’la özleşmiş bir semboldür. 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. O zamandan beri Rusya Çarlığı, Rusya İmparatorluğu Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu için kullanılmıştır. Zaman zaman Ruslar’ın kendisi tarafından da kullanılmıştır.