Gününüzün iyi ve keyifli geçmesine yardımcı olan sabah ve gündüz önerilerini uygulayanların, akşam ip uçlarını merak ettiklerini tahmin edebiliyorum. Bu haftaki yazımda gününüzü nasıl daha rahat ve verimli sonlandıracağınız üzerinde duracağım.
AKŞAM FAALİYETLERİ
- Eve gelir gelmez, mutlaka duş alın. Günde en az iki kez duş alın, ilki sabah kalktıktan hemen sonra, diğeri ise, olabildiğince geç yani; hemen yatmadan önce olmalıdır. Duşun, sübtil beden (zihin ve şuur) üzerindeki etkisini bir önceki yazımda açıklamıştım. Sabahları alınan duş sizi canlandırırken, akşam duşu gün boyu sübtil bedeninize yapışmış olan negatif enerjileri yok ederek sizi hafifletir ve daha rahat ve kaliteli uyumanızı sağlar. Deneyin ve duşun mucizevi etkisini görün. Bu teknik uykusuzluk problemi çekenler için idealdir. Uykusuzluk için önerilen rahatlama ilaçları yerine geçebilir.
- Akşam yemeğinizi saat 20:00' ye kadar bitirin. Bu saatten sonra bir şeyler yemekten kaçının. Fazla kilo alma sorununun bir nedeni de, gece geç saatte alınan fazla kalorilerdir.
- Akşam yemeğiniz hafif ve sade olsun. Evrene bir bakın; aktiften (sabah saatleri) pasife doğru (akşam saatleri) bir akış içerisindedir. Sindirim ateşinin zayıf olduğu pasif akşam saatlerinde, yemeğiniz hafif ve az miktarda olmalıdır. Aksi takdirde sindirilemeyen yemekler, toksin maddeye (AMA) dönüşerek vücudunuzda birikir ve çeşitli hastalıklara zemin hazırlar.
- Zihni coşturan besinlerden uzak durun. Bazı besinler, vücudu besleme pahasına zihni feda ederler ve bu da vücudun zihinsel ve fiziksel dengesini bozar. Vücudu gereğinden fazla uyarıp, tutkuları coşturur ve zihni huzursuz ederek, kontrol edilemeyecek bir hale getirir. Bu tür besinler şunlardır: çok sıcak, ekşi, keskin ve tuzlu yiyecekler, acı maddeler, keskin ve kuvvetli baharatlar, çay ve kahve gibi uyarıcılar, balık, yumurta ve çikolata.
- Akşamları alkol tüketmekten kaçının. Alkolün ne vücuda ne de zihne faydası vardır. Prana'yı (enerji) azaltır; zihin ve muhakeme gücünü bulandırır. Onun yerine tembellik hissi verir. Vücudun hastalıklara karşı direnme gücünü zedeler ve zihnin kızgınlık, hırs gibi olumsuz duyguların etkisi altına girmesine yol açar. Alkol aynı zamanda zihni uyararak uyku kalitesini bozar. Gece boyunca geçireceğiniz huzursuz bir uyku ise, bir sonraki günü halsiz ve uyuşuk bir halde geçirmenize neden olacaktır.
- Gece saat 22:00-02:00 arası, kesinlikle bir şey yemeyin. Bu saatlerde yükselen sindirim ateşi, gün boyunca toksit maddelere dönüşmüş olan sindirilmemiş besinleri parçalar ve onların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu saatlerde yemek yemek, sindirim ateşini midenize giren besinlere yönlendirir ve vücudun arınma işlevini durdurmasına neden olur. Bu şekilde vücutta toksit maddelerin birikmesine neden olursunuz.
- Fiziksel ve zihinsel faaliyetlerinizi azaltın. İnsan hariç, tüm canlı varlıklar evrenin ve doğanın kurallarına uygun ve uyumlu bir şekilde hareket etmektedir. Dikkat edin, akşamları, doğanın pasifleşmesi ile birlikte, hayvanlar da sessizleşir ve uyumak için bir kenara çekilir. Fakat günümüzde bizler (insanoğlu) için durum tam tersi bir hal almıştır. Hayat, gece saatlerinde başlar ve akşama doğru pasifleşmek yerine daha da aktif oluruz. İş çıkışı spor yapar, yarım kalmış işlerimizi tamamlamaya çalışırız. Akşamları geç saatlere kadar ders çalışır ya da eğlenmek için dışarı çıkarız. Yani, beden ve zihnimizi olması gerektiğinden çok daha fazla çalıştırırız. Halbuki akşamları, beden ve zihin faaliyetlerinizi minimuma indirmeli ve tüm hareket ve eylemlerinizi doğa ile uyum içerisine sokmalısınız. Hayatınızı doğanın kurallarına göre düzenlemek için ise, içinde bulunduğumuz bu evrenin kurallarını öğrenmek şarttır.
- Yatak odanızı havalandırın. Yatmadan önce mutlaka yatak odanızı havalandırın. Kaliteli bir uyku için temiz hava şarttır.
- En geç saat 23:00-23:30 gibi yatağınıza girin. Bilmelisiniz ki, en ideal uyku saati 21:30 civarıdır. Fakat çoğu insan, yaşadığı yoğun tempo ya da gece hayatı yüzünden, bu saatleri ayakta geçirmektedir. Bu nedenle en azından akşamları en geç saat 23:00-23:30 gibi yatağınızda olmaya gayret edin. Bunu yapmak size düzenli bir uyku alışkanlığı kazandıracaktır. Bunu takip eden kaliteli bir uyku ise, tüm vücudunuzu ve zihninizi yenileyecektir.
- Yatmadan önce 10 dakika yatağınızda oturun ve gün boyu yapmış olduklarınızı gözden geçirip analiz edin. Bu tekniğin detaylarını daha sonra yayınlanacak "İç gözlem"yazısından takip edebilirsiniz.
- Her zaman iyi düşüncelerle uykuya dalın, kötü düşüncelere yer vermeyin. Uykuya dalmadan önceki en son düşünceniz ne ise, ertesi gün ilk onunla uyanırsınız. Ve uyandığınızda hangi düşünce ilk olarak zihninizde belirirse, o düşünce, tüm gününüzü etkiler. Biraz dikkat ederseniz ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Bu günden sonra hangi düşünceyle uykuya daldığınıza ve hangi düşünceyle uyandığınıza dikkat edin. Sizi rahatsız eden düşüncelerle yatağınıza girmek, sadece gece boyunca huzursuz olmanıza neden olur. Düşüncelerinizi sakinleştirmek için ise, yatağınızda asla makale, dergi vb. okumayın. Unutmayın, yatak sadece uyumak içindir.
- Sağ tarafınızda uyuyun. Sağ tarafınıza uzanarak uyumak, sol burun deliğinizi açar. Bu, sisteminizi genel olarak rahatlatır. Unutmayın, yüz üstü uyumak sağlık açısından son derece sakıncalıdır, çünkü mide üzerinde uzanarak uyumak, hastalıkların oluşmasına uygun bir ortam hazırlamaktadır. Yanlara uzanarak ya da sırt üstü uyumak daha iyidir, ama sağ tarafa uzanarak uyumak en mükemmelidir. Bu konunun detaylı açıklamalarına girmiyor, şimdilik bu kadarını yazmakla yetiniyorum.
- Cinsel aktivitelerinizi minimuma indirin. Cinsel hayatla ilgili trilyonlarca kural mevcuttur. Bunları sizlerle ilerdeki yazılarımda paylaşacağım. Ama bugünkü önerim; daha kaliteli bir cinsellik için, mümkün olduğunca az cinsel ilişkide bulunmanız olacaktır. Cinsel hayatı minimuma indirmek için başka birçok ilginç neden söz konusudur. Bu nedenleri paylaştığım yazıları şaşkınlıkla okuyacaksınız, ama şimdilik sadece şunu bilin; cinsel eylemleriniz az ama kaliteli olsun. Güne olumlu başlamak nasıl ki tüm gününüzün akışını etkiliyorsa, akşamınızı doğru şekilde sonlandırmak da, ertesi gününüzün nasıl olacağına katkıda bulunur. Son haftaki köşe yazılarımda yer verdiğim bu birbirini destekleyen öneriler, önce sabahlarınızı, gündüzlerinizi ve akşamlarınızı, daha sonra da zincirlemesine olarak günlerinizi, aylarınızı ve yaşamınızı etkileyerek size artan bir rahatlama ve huzur verecektir. Gün be gün, teker teker bu önerileri yaşamınıza geçirin. An ve an size getirdiği enerjiyi ve olumlu etkilere tanık olun.
- Gece yatmadan 1-2 saat önce 1 bardak ılık süt için. Gece yatmadan önce içeceğiniz 1 bardak süt, içerdiği yüksek kalsiyum nedeniyle, vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur, metabolizmanızı canlı tutar, rahat ve kaliteli bir uyku için yardımcı olur.
siyasetcafe.com