Günde 12 dakika meditasyon yaşlanmayı önlüyor

Nobel ödüllü alan araştırmacı Elizabeth Burns’ün 2012’de yayınladığı bir araştırma, 8 hafta boyunca günde sadece 12 dakika meditasyon yapmanın telomeraz aktivitesini %43 arttırdığını kanıtlamış. Telomeraz’ın artması ise hücresel yaşlanmayı geciktiriyor.

Uzak doğuda yüzyıllardır uygulanan meditasyon son derece basit bir zihin egzersizidir. Çok basit olması sizi yanıltsa da, bedeninizde ve zihninizde önemli değişiklikler yapma gücüne sahip. Tıpkı fiziksel egzersizler gibi odaklı ve devamlı yaptığınızda büyük faydalar görmeniz mümkün.

Son yıllarda batı ülkelerinde yaygınlaşmaya başladıktan sonra, Harvard Tıp gibi önemli kurumlarca meditasyonun faydaları konusunda çeşitli bilimsel araştırmalar yapıldı.

 

İşte meditasyonun kanıtlanmış faydaları

“Stresi azaltıyor”

Harvard Tıp tarafından beyin MR’ları çekilerek yapılan araştırmalar meditasyonun beyindeki gri maddeleri biyolojik olarak değiştirerek endişe ve stresi azaltabileceğini gösteriyor.

“Stresle bağlantılı yaşlanmayı yavaşlatıyor”

Nobel ödüllü alan araştırmacı Elizabeth Burns’ün 2012’de yayınladığı bir araştırma, 8 hafta boyunca günde sadece 12 dakika meditasyon yapmanın telomeraz aktivitesini %43 arttırdığını kanıtlamış. Telomeraz’ın artması ise  hücresel yaşlanmayı geciktiriyor. Dolayısıyla bu da meditasyonun stresle bağlantılı yaşlanmayı da yavaşlatabileceğini gösteriyor.

“Mutluluk seviyenizi yükseltiyor”

Hepimizin beynimizin hangi tarafının daha aktif olduğu tarafından belirlenen bir mutluluk seviyesi var. Beynin sol tarafı aktif olduğunda moralimiz yüksek oluyor, örneğin enerjik, pozitif, coşkulu hissediyoruz. Beynin sağ tarafı aktif olduğunda ise tam tersine moralimiz bozuk oluyor; endişeli, sinirli, mızmız hissediyoruz. Sağ ve sol taraftaki aktivitelerin birbirine oranı dinlenme halindeyken ölçüldüğünde ikisinden biri daha baskın çıkıyor.Bu skalanın iyice sağında olanlar depresyona girmeye meyilli oluyor. İyice solunda olanları ise kötü olaylar bile fazla etkilemiyor. Araştırmalar gösteriyor ki meditasyonla beynimizdeki aktivite yoğunluğunu sola doğru kaydırmak mümkün.

Bu konuda yapılan bir deneyde, yüksek stresli bir ortamda çok yoğun tempoda çalışan bir gruba 8 hafta boyunca günde yarım saat farkındalık meditasyonu yaptırılmış. Deney öncesi ve sonrası beyin aktiviteleri ölçülmüş. Meditasyon öncesi beyindeki aktivite moralin düşük olduğu sağ tarafta daha yoğunken, sonrasında moralin yüksek olduğu sol tarafa doğru kaydığı tespit edilmiş.

 

siyasetcafe.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri