Önce giz kökünden türemiş sözcükler, bir çok ilgili kültürlere göre seçilerek kullanılmıştır.
Bu kullanış biçimini dil karmaşası olarak değil, o kültürün sözcüğe yüklediği anlam olarak anlamak gerekecektir.
Örneğin :secret /gizli, saklı, sır kökünden türetilmiş. Sekreter kolayca kâtip ya da yazman biçiminde günlük yaşamda kullanılsa da, sözcüğün kökeninden giderek kullanıldığı yere göre çok farklı karmaşık kavramlar da taşır. Kapalı örgütlerde ;devlet, siyasa ve kamu görevlerinde temel olarak sırları bilen toplayan kullanan kişi anlamında kullanılır. Kapalı örgütlerdeki sekreter /SIR KÂTİBİ görevindedir.
Siyasalda, komünist partilerde ve ülkelerde genel sekreter en güçlü, en öndeki kişidir. Uluslar arası kuruluşlarda sırları saklaması ve tüm insanlar için kullanması gereken, ancak çokluk bu görevini güç odakları yararına kullanan kişiler de "genel sekreter" dir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri gibi.
Amerika, İngiltere, Fransa 'da (secrétaire d'Etat) Bakan, Amerika'da özel olarak (Secretary of State) Dışişleri Bakanı görevini belirtir. Türkiye'de Milli Güvenlik Sekreteri ünvanı bu işin önemini belirtmeye yeterlidir. Özel kuruluşlarda artık sır saklamanın çıkar dünyasında ahlâk olmaktan çıkıp etik dışı olduğu fark edildiğinden olacak, müdür sekreterlerine şimdi müdür asistanı adı verilmekte.
Bu açıklamayı bir Fransız deyimiyle bitirelim : "Secret de comédie, secret de polichinelle"... "Herkesin bildiği sır komedisi."