Fikri Işık, Patent Enstitüsünde düzenlenen ‘Teknogirişimcilik' programına katıldı. Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve girişimcilerin de yer aldığı programda konuşan Işık, Türkiye'nin 2023 süreci hedeflerine yelken açması için zor ama kesin bir yol olduğuna dikkat çekerken, ‘'O da Teknoloji düzeyimizi yükseltmek. Bir ülkenin en önemli kaynaklarında biri insan kaynakları, insan kaynaklı birçok faktörü sayabiliriz. Ama insan kaynağında da en fazla aranan özelliklerden bir tanesi girişimcilik ruhudur.'' diye konuştu.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Türkiye'nin gelişmesine ciddi katkılar sunduğunu anlatan Bakan Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
‘'Girişimcilik yaşam biçimi olmazsa ülkenin geleceğinin kalıcı olarak güvence altına alınması mümkün olmaz. Girişimcilik için en iyi örneklerden bir tanesi Japonya'dır. Ümit Burnu'nun keşfinden dünya ticaretinin artmasından sonra Japonya'nın aldığı stratejik karar bugün Japonya'nın Dünya Ticaretinde hangi noktaya geldiğini daha iyi görüyoruz. Dünya Ticaretindeki aldığı payın beckraund dur.''
"GENÇLERİN ÇOĞU DEVLET MEMURU OLMAK İSTİYOR"
Türkiye aslında çok girişimci bir ülke, ama yaşadığımız ekonomik krizlerin pek çok tahribata yol açtığı, onların birçoğunun giderildiğini hatırlatan Işık,'' Krizlerin en büyük zararı, tahribatı girişimcilik ruhuna vurduğu darbedir. Adam demiş ki 'çocuğun hasta olduğuna üzülmüyorum da, huyu değişiyor'. Kriz geliyor geçiyor da girişimcilik ruhuna darbe vuruldu. Girişimcilik ruhuna vurulan darbe aslında ülkenin geleceğine vurulan darbe oldu. Ama Türkiye'de gençlerin birçoğu önce okulunu bitirmek sonra Kamu Personeli Sınavı (KPSS)'ye girip devlet memuru olmak istiyorlar.'' ifadelerini kullandı.
GİRİŞİMCİLERE KARŞILIKSIZ 100 BİN DESTEK VERİYORUZ
Girişimciler için karşılıksız 100 bin TL destek verildiğini, gençlerin bu noktada asla ümitsizliğe kapılmaması gerektiğine değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, ‘'Artık Türkiye her aşamada sizin yanınızda. Desteğin yanında bugün ilk defa eğitim programı yapıyoruz. 1300'ü aşkın gencimize girişimcilik eğitimi verdik. Hani Temel'i idama götürüyorlarmış, son sözün nedir demişler. Buna bana bir ders olsun demiş. Biz sizden önceki girişimcilerle aynı sıkıntıları çekmemek için sizin yanınızdayız.'' diye konuştu. Fikri Işık, ayrıca ‘'İstiyoruz ki sizler üretin, değer oluşturun. Bizde yanınızda olalım. İstiyoruz ki hem siz hem aileniz hem şehriniz hem de ülkeniz kazansın. Toplamda da bütün insanlık kazansın. Bu noktada mekanizmalarımızı daha titiz kurguluyoruz.'' açıklamasında bulundu.
Seri üretim veya ticarileşmesi noktasında girişimcilere ayrı destek vereceklerine belirten Işık, şöyle devam etti:
‘'Teknolojik ürün desteği geliştirme programımızı açıkladık. Kobi niteliğindeki bir işletmemize 10 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Yani 100 bin ile başlayacak. Eğer adımlar doğru atılırsa, işler doğru yürürse, sizlerde bu noktada üzerinize düşeni yaparsanız. 10 milyon liraya kadar çok büyük oranda karşılıksız olmak üzere destek alacaksınız. Bunun yanında ayrıca destek vereceğiz. Diyoruz ki 'gençler sizler bir fikir geliştirin, bunu ürüne dönüştürün, bunu ticarileştirin biz her aşamada hükümet ve devlet olarak arkanızdayız'.''
Konuşmanın ardından stantları gezen Işık, girişimcilerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı. Işık, bilgi alma esnasında Simülasyon aleti kullandı. Gazetecinin genelde erkek girişimcileri görüyoruz, kadınlar neden az sorusu üzerine Bakan ışık, ‘'KOSGEB'in projelerinde kadınların ağırlığı fena değil. Erkek egemen jüri mi var? Biz kadınlarımızın daha fazla Tekno girişim sermaye desteğinden faydalanmasını istiyoruz. Ama bunlar belli kriterlere göre yapılıyor. Değerlendirmeler panel sürecinden sonra değerlendirmeler bulunuyor. Arzumuz, isteğimiz, dileğimiz daha fazla kadınımızın Tekno sermaye desteği alması.'' açıklamasını yaptı.